manevar za kompromis, ili...

Ukrajinski vojni eksperti ne očekuju napad Rusije na Donbas

rusija vojska (1)

Viktor Litovkin, istaknuti ruski vojni ekspert, smatra da Rusija ne bi oklijevala u odgovoru ako Ukrajina započne vojnu operaciju prema Donbasu

Ruski i ukrajinski sigurnosni stručnjaci ne slažu se u vezi sa pitanjem da li Rusija sprema novu vojnu intervenciju na istoku Ukrajine ili želi primorati zapad na kompromisno rješenje krize u toj regiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Dok ukrajinski stručnjaci tvrde da Rusija gura Zapad na kompromis, ruski stručnjaci tvrde da bi Moskva mogla pokrenuti novu operaciju u ukrajinskoj regiji Donbas.

Mykhalio Samus, zamjenik direktora ukrajinskog Istraživačkog centra za vojsku, konverzije i razoružanja, opisao je nedavnu pojačanu rusku vojnu aktivnost duž ukrajinsko-ruske granice kao informativni i psihološki rat za vršenje pritiska na Ukrajinu, Francusku, Njemačku i SAD i izvlačenje komercijalnih ustupaka, posebno onih vezanih za naftovod Nordstream-2 (Sjeverni tok 2).

– Test za Bidenovu podršku –

Tvrdi i da druga svrha pograničnih ruskih vojnih aktivnosti može biti i politička igra uoči predstojećih parlamentarnih izbora u Rusiji.

“Moskva nema razloga da pokreće vojni napad jer su njeni mogući rezultati nepredvidivi. Dakle, opasnost od takve operacije nije veća od one kakva je bila prošle godine”, kazao je Samus.

Denis Moskalik iz Nacionalnog instituta za strateške studije Ukrajine rekao je za AA da je veliki oružani sukob u principu moguć, ali da se ne očekuje u bliskoj budućnosti.

Moskalik je suglasan sa Samusom da trenutnim koracima Rusija želi vršiti pritisak na ukrajinsku i američku administraciju i testirati njihove odlučnosti.

“Rusija bi mogla izazvati manje oružane incidente kako bi zauzela bolji položaj za pregovaračkim stolom i da bi se uvidjele granice podrške američkog predsjednika Joea Bidena Ukrajini”, kazao je Moskalik.

S druge strane, Viktor Litovkin, istaknuti ruski vojni ekspert, smatra da Rusija ne bi oklijevala u odgovoru ako Ukrajina započne vojnu operaciju prema Donbasu.

“Većina stanovnika koji žive u Donbasu, također, ruski su državljani. Stoga bi Rusija mogla intervenirati kako bi zaštitila vlastite građane. Pored toga, Rusija može i napasti agresora“, kazao je Litovkin.

– Napetost na granici –

Ruslan Homčchak, načelnik Generalštaba ukrajinske vojske, saopćio je 30. marta da je Rusija rasporedila svoju vojsku u blizini granice Ukrajine i to pod izgovorom izvođenja vojne vježbe.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija premjestila svoje oružane snage unutar svoje teritorije po vlastitom nahođenju i nikome ne predstavlja nikakvu prijetnju.

Ruske snage ušle su na ukrajinski poluotok Krim u februaru 2014. godine, a ruski predsjednik Vladimir Putin je po izvedenoj aneksiji Krima i formalno podijelio tu regiju na dva odvojena federalna subjekta Ruske Federacije.Turska i Sjedinjene Američke Države, kao i Generalna skupština Ujedinjenih nacija i Evropska unija smatraju rusku aneksiju Krima ilegalnom, a EU je Rusiji uveo i sankcije.