Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vladislav Vlasjuk

Ukrajinski zvaničnik: Nije teško pogoditi koja zemlja proizvodi komponente za rusko oružje

rat ukrajina

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti obavještajne podatke, uključujući jesu li spomenute komponente možda bile namijenjene za nevojnu upotrebu ili ih je u Rusiju premjestila treća strana

Ukrajinske snage nalaze sve veći broj komponenti iz Kine u ruskom oružju koje se koristi u Ukrajini, izjavio je Reutersu viši savjetnik u uredu predsjednika Volodimira Zelenskog, dok su zapadne nabavke pritisnute sankcijama.

– U oružju pronađenom na bojnom polju i dalje pronalazimo različitu elektroniku – kazao je Vladislav Vlasjuk, koji savjetuje šefa kabineta predsjednika o politici sankcija.

– Sada je trend da ima manje komponenti proizvedenih na zapadu, ali više nije teško pogoditi koja zemlja proizvodi komponente. Naravno, Kina – kazao je on u video pozivu.

Kina je u više navrata negirala slanje vojne opreme Rusiji od sveobuhvatne invazije Moskve na Ukrajinu u februaru 2022. Napad je pokrenuo zapadne sankcije, uključujući i one na slanje vojne tehnologije i tehnologije s dvostrukom namjenom poput mikročipova koji bi se mogli koristiti u običnim uređajima ili oružju.

Obavještajni podaci koje su prikupili ukrajinski stručnjaci s bojnog polja i podijelili s Reutersom ukazuju da su komponente kineske proizvodnje pronađene u navigacijskom sistemu bespilotnih letjelica Orlan koje su prethodno koristile švicarski sistem.

Stručnjaci su također izvijestili o pronalasku kineskih dijelova u sistemu upravljanja vatrom u ruskim tenkovima koji su ranije koristili dijelove francuske proizvodnje.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti obavještajne podatke, uključujući jesu li spomenute komponente možda bile namijenjene za nevojnu upotrebu ili ih je u Rusiju premjestila treća strana.

– Prikupljamo mnogo različitih stvari, proizvedenih u Kini – kazao je Vlasjuk.

Na pitanje jesu li kineske firme isporučivale dijelove za rusku vojnu opremu, ured portparola kineskog ministarstva vanjskih poslova odgovorio je Reutersu:

– Kina je kroz istoriju imala normalnu trgovinsku saradnju sa svim zemljama, uključujući Rusiju, na temelju jednakosti i uzajamne koristi. Što se tiče izvoza vojnih artikala, Kina je cijelo vrijeme zauzimala razborit i odgovoran stav. Kineski stav i djelovanje uvijek su bili takvi – dodaje ured.

Vlasuk je kazao da je Ukrajina uspjela identificirati neke proizvođače ili dobavljače i podijeliti te informacije sa zapadnim saveznicima.

Naveo je China North Industries Group (Norinco), kineskog proizvođača oružja, kao jednog dobavljača i vojnog dobavljača Xinxing Guangzhou Import & Export Co kao drugog, ne pominjući šta su isporučili.

Član osoblja Norinca, koji je odbio otkriti svoje ime, rekao je da firma “ne isporučuje dijelove vojne opreme Rusiji”.

Xinxing Guangzhou Import & Export Co nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah komentiralo.

Šef američke diplomatije Antony Blinken prošlog je mjeseca izjavio da Kina još nije “prešla tu granicu” snabdijevanja Rusije smrtonosnom silom.

Američki dužnosnici pažljivo, međutim, prate razvoj dešavanja i posebno su zabrinuti zbog takozvanih proizvoda dvostruke namjene, poput elektronike koja se može koristiti u, recimo, mikrovalnoj pećnici ili projektilu.

– Mi i naše partnerske vlade nemilosrdno smo usredotočeni na ograničavanje ruskog pristupa ključnim tehnologijama koje potiču njenu brutalnost u Ukrajini. Nastavit ćemo poduzimati akcije da degradiramo Putinovu ratnu mašinu – kazao je visoki zvaničnik State Departmenta.

U ovoj su sedmici Sjedinjene Države svojim najnovijim sankcijama dodale kineske tvrtke, uključujući preprodavača satelitskih snimaka za koga je State Department naveo da je dostavljao snimke lokacija u Ukrajini subjektima povezanim s Wagner grupom i njenim čelnikom Jevgenijem Prigožinom.

Kina, koja se pozicionirala kao posrednik, tvrdi da nije zainteresirana za rasplamsavanje sukoba kao što kaže da to čine zapadne isporuke oružja Ukrajini.

Ukrajina je uvela sankcije kineskoj tvrtki Comnav Technology zbog isporuke navigacijske i radarske opreme Rusiji koja bi se mogla koristiti za podršku ruskim i iranskim bespilotnim letjelicama i projektilima. Član osoblja Comnava, upitan isporučuje li komponente Rusiji, rekao je:

– Ne, naravno da ne.

Član osoblja je odbio biti imenovan.

Vlasjuk je opisao “tekuću bitku” prvo za nametanje sankcija Rusiji, a zatim za zatvaranje rupa u zakonu koje bi Moskva pronašla kako bi ih izbjegla.

– Vidimo da postoji puno primjera trećih zemalja koje nastavljaju, svojevoljno ili ne, podržavati zaobilaženje sankcija – kazao je on.