Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pooštrene mjere

Ulazak u Crnu Goru uz EU COVID potvrdu

granica 11 (1)

Dodatno, kazala je, omogućava se rad fitnes centrima i teretanama uz EU digitalnu COVID potvrdu i uslov da se za jednu osobu mora obezbijediti prostor od deset metara kvadratnih

Ulazak u Crnu Goru moguć je uz posjedovanje EU COVID potvrde, dok će od sutra ponovo biti otvorene teretane i fitnes centri, nove su epidemiološke mjere koje su danas prezentovane javnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Sve ostale mjere koje su do sada bile na snazi, važit će i narednih sedam dana. One predviđaju da ugostiteljski objekti i kafići mogu raditi do 22 sata, da je izvođenje muzike u ugostiteljskim objektima zabranjeno, a takođe, zabranjene su svadbe, rođendani i masovna okupljanja.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović saopštila je na današnjoj konferenciji nove mjere i istakla da je zbog složene situacije sa koronavirusom, preporuka Instituta za javno zdravlje da škole počnu sa radom 31. januara, odnosno, sedam dana kasnije od predviđenog termina.

“Brojke koje imamo nisu zabrinjavajuće, zdravstveni sistem može da odgovori ovim rezultatima koje imamo”, kazala je Borovinić Bojović.

Istakla je i da će narednih sedam dana, od 13. do 19. januara važiti nove mjere, a najvažnija izmjena u odnosu na dosadašnje odnosi se na uslove prelaska crnogorskih granica.

“U narednih sedam dana granice je moguće prelaziti uz ispunjen najmanje jedan od četiri uslova iz EU digitalne COVID potvrde: da je osoba potpuno vakcinisana propisanim brojem doza vakcina protiv koronavirusa i da od dobijanja posljednje doze vakcine nije prošlo duže od šest mjeseci, da osoba posjeduje negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata. Zatim, da posjeduje negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 sati ili dokaz da je osoba preboljela COVID-19, odnosno da je prošlo ne manje od 10 dana i ne više od šest mjeseci od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa”, objasnila je Borovinić Bojović.

Dodatno, kazala je, omogućava se rad fitnes centrima i teretanama uz EU digitalnu COVID potvrdu i uslov da se za jednu osobu mora obezbijediti prostor od deset metara kvadratnih.

“Dozvoljene su posjete advokatima i sudskim vještacima u obavljanju službene dužnosti uz posjedovanje EU digitalne COVID potvrde”, saopštila je ministarka zdravlja.

Ostale mjere ostaju na snazi.

“U kontekstu aktuelnog epidemiološkog trenutka, razmotrili smo i uslove nastavka školske godine. Raspust će biti produžen sedam dana, tako da će školska godina, umjesto 24. početi 31. januara. O ovoj mjeri konačnu odluku donijeće Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta. Časovi će trajati pola sata uz obavezno nošenje zaštitnih maski. Ova mjera ostaje na snazi”, kazala je Borovinić Bojović.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović saopštila je da se posljednih dana bilježi porast hospitalizacija u Crnoj Gori, te da je na današnji dan na liječenju 280 COVID pacijenata. Istakla je da posebno zabrinjavaju mlađi pacijenti u intenzivnoj jedinici.

“Niko od njih nije vakcinisan i ni kod koga od njih nije ustanovljena omikron varijanta koronavirusa. Ovo pokazuje da moramo biti oprezni sa omikronom koji uopšte nije naivan i ne smijemo ga uzimati zdravo za gotovo”, rekla je Radulović.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da je među građanima koji su u januaru inficirani koronavirusom najviše, očekivano, mladih osoba.

“Čak 60 odsto zaraženih novim koronavirusom u januaru su osobe od devetnaeste do pedesete godine života. Na taj način dovode u rizik i svoje starije ukućane koji su bili, očekivano, suzdržani i nijesu se izlagali nepotrebnim masovnim skupovima ili susretima, a koje smo svi dužni dodatno da zaštitimo”, kazao je Galić, pozivajući građane koji se još nijesu imunizovali protiv COVID-19 infekcije da to učine.

Od 14. jula prođle godine, od kada je započela primjena booster doze vakcine, kako je kazao, od ukupnog broja osoba koje su primile treću dozu vakcine njih 97 odsto se nijesu zarazili.