Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

veliki nemiri

Ulice Buenos Airesa pretvorene u bojno polje, sve zbog najave smanjenja plata i penzija

Foto: Screenshot/X

Demonstranti su na suzavac i vodene topove policije uzvratili bacanjem kamenica i zapaljivih sredstava, pri čemu je zapaljeno nekoliko automobila, prenosi BBC

Interventna policija u glavnom gradu Argentine Buenos Airesu ispalila je suzavac i vodene topove kako bi rastjerala demonstrante na protestima ispred zgrade Kongresa, nakon što su poslanici u argentinskom Senatu dali početno odobrenje za reforme predsjednika Javiera Mileya.

Demonstranti tvrde da će mjere nanijeti štetu milionima Argentinaca jer predviđaju smanjenje budžeta i socijalnih davanja.

Mnogo povrijeđenih

Lokalni mediji izvještavaju o brojnim povrijeđenima, a scene su opisali kao “bojno polje”.

Demonstranti su na suzavac i vodene topove policije uzvratili bacanjem kamenica i zapaljivih sredstava, pri čemu je zapaljeno nekoliko automobila, prenosi BBC.

Paket reformi, koji je predložio desničarski predsjednik Miley za oživljavanje usporene ekonomije zemlje, uključuje proglašavanje privrednog vanrednog stanja, smanjenje penzija i liberalizaciju tržišta rada, što mnogi ocjenjuju kao najavu narušavanja radničkih prava.

Mjerama se protive ljevičarske političke stranke, radnički sindikati i društvene organizacije.

Odlučujući glas

Prijedlog reformi, koji je u početku bio izjednačen u Senatu (36-36), preliminarno je usvojen nakon što je predsjednica Doma i potpredsjednica Victorija Villaruel, dala odlučujući glas.

-Za one Argentince koji pate, koji čekaju, koji ne žele da vide da im djeca napuštaju zemlju, moj glas je potvrdan, rekla je ona.

Zakon mora da prođe i u donjem domu parlamenta kako bi bio usvojen.

Uoči usvajanja zakona u Senatu, demonstranti su skandirali “Zemlja nije na prodaju, zemlja se brani”, dok je na jednom transparentu pisalo “Kako šef države može da mrzi državu?”

Sukobi su izbili ranije tokom dana kada su demonstranti pokušali da probiju put do Kongresa kroz ograde, a neki od njih su bacali kamenice na policajce.

Veliki broj povrijeđenih

Predstavnici opozicije i očevici rekli su da su nekoliko desetina učesnika protesta i nekolicina poslanika morali da prime ljekarsku pomoć, dok vlasti navode da je i najmanje 20 policajaca povrijeđeno.

Snage bezbjednosti saopštile su da su uhapsile 15 ljudi.

Kontroverzni Miley došao je na dužnost predsjednika prošle godine nakon obećanja da će drastično smanjiti javnu potrošnju.

Od tada je prepolovio kabinet vlade, ukinuo 50.000 javnih radnih mjesta, obustavio nove ugovore o javnim radovima i ukinuo subvencije za gorivo i prijevoz dok se godišnja inflacija u Argentini približava stopi od 300%.