Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

selo Dedinac

“Umjesto da ide u školu, mi ga sahranjujemo“ Otac izvlačio mrtvog sina (11) ispod traktora

traktor-prevrtanje-768×515

Prevrtanje traktora se zaustavilo na velikoj strmini, iznad glavnog puta, pritiskajući dječaka ispod sebe

Jedanaestogodišnji dječak S. T. iz kuršumlijskog planinskog sela Dedinac poginuo je u nedjelju, kada se traktorom prevrnuo niz veliku strminu. Na traktoru je bio i njegov otac, koji je ostao nepovrijeđen.

Prema svjedočenju njihovog komšije Radomira Miloševića (65), dječak je sa ocem Radovanom Todorovićem (48) došao traktorom u selo kod komšije da bi prevezli nekoliko džakova kukuruza. Natovarili su kukuruz i izašli iz dvorišta. Ispod te kuće je raskrsnica seoskih puteva koji su izuzetno strmi. Tu je traktor tebalo okrenuti, pošto Todorovići odlaze uzbrdo.

– Prilikom okretanja, traktor je posrnuo unatrag niz strminu i prevrtao se tako do glavnog puta, prevrćući se i tumbajući dječaka zajedno sa njim. Otac je odmah ispao iz traktora i ostao nepovrijeđen – suznim očima priča mještanin Milošević.

Prevrtanje traktora se zaustavilo na velikoj strmini, iznad glavnog puta, pritiskajući dječaka ispod sebe.

– Dok su mještani pritekli u pomoć, otac Radovan je uspio da izvuče dječaka, a traktor se još jednom prevrnuo, i to na glavni put, ispravio se i ostao na točkovima, a dječak je nepomičan ostao na travi – brišući suze dlanovima ispričao je komšija Radomir Milošević za Blic.

Ubrzo je stigla ekipa Hitne službe Doma zdravlja iz Kuršumlije, ali su samo konstatovali smrt dječaka.

– Od posljedica smrtnih povreda grudnog koša i glave dječak je preminuo na licu mjesta. Grudni koš je najvjerovatnije u prevrtnju zajedno sa traktorom više puta prignječivan i smrskan. Glava najvjerovatnije pregažena. Nažalost, nije mu bilo spasa – kazao je dežurni ljekar Hitne službe Slaviša Došović.

Od siline prevrtanja ove poljoprivredne mašine, natovarene džakovima kukuruza, oba prednja točka traktora su otkinuta, kao i metalni dijelovi, koji su ostali razbacani na vidljivom tragu prevrtanja, a pocijepani džakovi sa kukuruzom se rasuli po putu.

Prema nezvaničnim podacima, ali i svjedočenjima pojedinih mještana, traktor je vozio dječak, a otac sjedio pored njega. Neiskusan dječak nije procijenio koliko može da ide unatrag da bi okrenuo traktor na strmini raskršća seoskih puteva. U panici, prilikom proklizavanja zadnjih točkova, dječak je izgubio kontrolu, pa je vozilo skliznulo niz strminu, a otac odmah ispao iz traktora i ostao nepovrijeđen.

Ispred kuće porodice Todorović juče su se okupile komšije i rodbina kako bi odali posljednju počast stradalom dječaku. Kako bi ga ispratili posljednji put… u dvorištu muk i tišina, samo se čuju jecaji…

– Umjesto danas da ide u školu, mi ga shranjujemo. Bio je divno dijete, za primjer, radan, vrijedan i dobar đak – jecajući kaže jedna od njihovih rođaka.

Dok mališana oplakuju ispred kuće, njegova majka Marina (32) pod sedativima, nemoćna da bilo šta izusti, očajna zbog gubitka sina ne prestaje da plače…

Mještani planinskog sela Dedinac su u šoku jer se radi o veoma siromašnoj porodici u kojoj je pokojni jedanaestogodišnji S.T. bio najstarije od četvoro djece. Za njegovu nejaku braću, devetogodišnjeg A. T. i šestogodišnjeg N. T. i sestru, dvogodišnju A. T., stradali dječak i otac obezbjeđivali su hranu. Drugih prihoda nemaju, osim onoga što sami zarade.

– Čuvao je stoku, pomagao ocu na njivi, bio je uzdanica ocu i majci. Zašto da strada, zašto ovako rano da se pozdravi sa životom i ostavi nas sve – jecajući sam sebi govori komšija Radomir Milošević.