Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trinidad

Umrlo sedam tek rođenih beba na odjelu intezivne njege

beba bolnica
Foto: Unsplash
Ilustracija

Sve žrtve su bila prerano rođena djeca, s manje od 32 sedmice, i trebala im je intenzivna njega, rekle su zdravstvene vlasti Trinidada

Sedmoro dojenčadi umrlo je u četiri dana od bakterijske infekcije na odjelu neonatalne intenzivne njege u općoj bolnici Port of Spain u Trinidadu, izvijestile su otočne zdravstvene vlasti.

“Djeca su umrla od kasne neonatalne sepse, stanja poznatog po brzom početku i potencijalno razornim posljedicama”, rekli su iz Sjeverozapadne regionalne zdravstvene uprave (NWRHA), odgovorne za upravljanje bolnicom.

Sve bebe su bile prerano rođene

Sve žrtve su bila prerano rođena djeca, s manje od 32 sedmice, i trebala im je intenzivna njega, rekle su zdravstvene vlasti Trinidada.

“Laboratorijska ispitivanja otkrila su da su na odjelu postojale najmanje tri vrste bakterija koje izazivaju zabrinutost, Serratia marcescens, ESBL Klebsiella pneumoniae i Klebsiella aerogenes. Unatoč primjeni visokih doza antibiotika i pružanju napredne i intenzivne kardio-respiratorne potpore, infekcija je odnijela živote nekih od tih prijevremeno rođenih beba”, naveli su u sinoćenjem priopćenju NWRHA.

Dodali su da je odjel poprskan hemikalijama da se ubiju bakterije, a epidemija je obuzdana bez novih smrtnih slučajeva od 7. aprila.

Vlada Trinidada zatražila je pomoć u istrazi o tome od Panameričke zdravstvene organizacije (PAHO), rekao je u petak njezin ministar zdravstva Terrence Deyalsing u otočkom parlamentu.