Globus

u 90. godini

Umro bivši argentinski predsjednik Carlos Menem, bio je obilježen brojnim skandalima

15/02/2021

Uz živopisnu političku karijeru, Menem je večerao s glumcima, manekenkama i zvijezdama zabavne muzike, plesao tango na televiziji, igrao fudbal i pozirao za naslovne strane trač-magazina

Carlos Menem, argentinski predsjednik koji je 1990-ih ostvario kratkotrajnu ekonomsku stabilnost i uspostavio bliske veze sa Sjedinjenim Državama, dok se borio s ličnim skandalima i živio u blještavom bogatstvu, umro je u 90. godini, saopćeno je danas u Buenos Airesu.

Bio je naočit advokat iz jedne od najsiromašnijih argentinskih provincija, kritičari su ga smatrali playboyem, ali usmjerio je Argentinu ka modelu slobodnog tržišta kojem su zavidjeli i susejdi, a favorizovali investitori. Menemova postignuća, u dva predsjednička mandata između 1989. i 1999. godine su, međutim, imala cijenu u rastu nezaposlenosti, ekonomskoj nejednakosti i vanjskom dugu.

“Ne znam da li ću izvući zemlju iz ekonomskih problema, ali sigurno ću učiniti da bude zabavnija”, rekao je jednom Menem koji je uživao u društvu slavnih, među kojima ugostivši Roling Stones i Madonnu u Buenos Airesu.

Pošto je najprije odbacio kritike kada je od jednog italijanskog biznismena 1990. godine dobio na poklon crveni Ferrari – rekavši: “Moj je, moj i moj, zašto bih ga se odrekao?” – Menem je kasnije, ipak, nevoljno pristao da ga proda za 135.000 dolara, a da prihod ode u državnu kasu.

Kao predsjednik, Menem je nadvladao vojsku čiji je puč 1976. godine doveo do ubistava i nestanaka desetina hiljada ljudi, smanjio je budžet oružanih snaga i ukinuo krajnje nepopularni sistem regrutacije, ali je zaprepastio javnost dajući pomilovanje pripadnicima vojne hunte koji su bili doživotno kažnjeni zatvorom zbog nestanka argentinskih disidenata tokom diktature od 1976. Do 1983. i drugih zločina.

Menem je obnovio odnose s Velikom Britanijom, prekinute poslije invazije argentinske vojske tokom diktature 1982. godine na Falklandska ostrva koja su blizu obale Argentine na jugu Atlantika, ali pripadaju Britaniji. Invazija se završila porazom Argentine u 74-dnevnom ratu.

Kontroverze su pratile Menema i poslije predsjednikovanja, te je 2001. godine bio nekoliko mjeseci pritvoren zbog navodne umiješanosti u prodaju argentinskog oružja Hrvatskoj i Ekvadoru devedesetih, u vrijeme međunarodnog embarga koji je važio za te zemlje. Na kraju je zbog toga bio osuđen 2013. na sedam godina zatvora, ali tamo nije dospio jer je izabran za senatora i uživao je imunitet. Predmet je na kraju odbačen 2017. godine.

Uz živopisnu političku karijeru, Menem je večerao s glumcima, manekenkama i zvijezdama zabavne muzike, plesao tango na televiziji, igrao fudbal i pozirao za naslovne strane trač-magazina.

Njegov brak iz 1966. s Argentinkom Zulemom Yomom, s kojom je imao dvoje djece, završio se razvodom uz skandal – prva dama je izbačena iz predsjedničke rezidencije 1990. godine.

Kada mu je bilo 70 godina, Menem se 2001. godine oženio čileanskom TV-voditeljkom i bivšom “Miss Universe” Cecilijom Bolocco, koja je imala 36 godina. Dobili su sina i razveli se 2011. godine.

Menem je imao i jednog vanbračnog sa jednom učiteljicom koju je upoznao kada je bio u zatvoru tokom diktature.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.