Globus

australija

Umro Ivan Milat, jedan od najzloglasnijih masovnih ubica svih vremena

27/10/2019

Služio je doživotnu kaznu zatvora a u maju ove godine dijagnosticiran mu je karcinom želuca i jednjaka u terminalnoj fazi

Ivan Milat, čija su monstruozna serijska ubistva mladih autostopera užasnula Australce početkom 90-ih, umro je u sidnejskom zatvoru u dobi od 74 godine, objavile su u nedjelju vlasti.

Milat, po ocu porijeklom Hrvat, osuđen je za ubistva sedmero mladih koja je izveo na jugoistoku Australije između 1989. i 1992. Služio je doživotnu kaznu zatvora a u maju ove godine dijagnosticiran mu je karcinom želuca i jednjaka u terminalnoj fazi.

Njegovih sedmero žrtava bile su dvije Britanke u dobi od 21 i 22 godine, dvoje 19-godišnjih Australaca, te troje Nijemaca kojima je ponudio vožnju. Leševi su otkriveni između septembra 1992. i novembra 1993., pokopani u šumi Belanglo, oko 150 kilometara južno od Sydneya.

Ivan Milat uhapšen je u maju 1994. zahvaljujući svjedočenju jednog britanskog autostopera koji je čudom uspio pobjeći, a osuđen je 1996. Milat je bio i glavni osumnjičeni za ubistva tri žene koje su nestale deset godina prije toga, ali njihova tijela nisu nađena.

Milat je negirao ta ubistva, kao i sva druga za koja je osuđen.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.