Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odlazak Berlusconija

Umro je jedan od posljednjih velikih Putinovih prijatelja u Evropi

putin berlusconi
Foto: Screenshot/YouTube

Njegova karijera bila je obilježena skandalima i pravnim problemima koji su se u posljednjih deset godina koncentrirali na postupke povezane s njegovim poznatim seksualnim zabavama Bunga Bunga

Silvio Berlusconi, medijski magnat koji je vodio Italiju devet godina, umro je danas od leukemije u dobi od 86 godina.

Milijarder je 5. aprila bio hospitaliziran šest tjedana zbog slabosti povezane s plućnom infekcijom, no liječnici su otkrili da boluje od kronične leukemije. Životni put tog vječnog povratnika, čija je politička smrt nekoliko puta bila pogrešno najavljivana, isprepleten je s talijanskom historijom posljednjih trideset godina.

Njegova karijera bila je obilježena skandalima i pravnim problemima koji su se u posljednjih deset godina koncentrirali na postupke povezane s njegovim poznatim seksualnim zabavama Bunga Bunga.

Putin mu poslao 20 boca votke

Jedan od posljednjih skandala izbio je krajem prošle godine kada je procurila snimka tajnog razgovora lidera Forza Italije Silvia Berlusconija na kojoj on gorljivo brani Putinovu invaziju na Ukrajinu. Snimka je nastala dan ranije tokom zatvorenog skupa s upravo izabranim senatorima Forza Italije u Montecitoriju.

Na istom je sastanku snimljen i kako se hvali da mu je Putin čestitao rođendan tako što mu je poslao 20 boca votke, a da je on Putinu uzvratio s 20 boca Lambrusca te da su razmijenili “slatke poruke”.

To predstavlja kršenje evropskih sankcija koje su uvedene zbog ruske invazije na Ukrajinu, objavila je tada Evropska komisija.

Ecropske sankcije uključuju zabranu uvoza ruskog alkohola uključujući votku, saopćila je Komisija dodavši da nema iznimki za poklone te da je na državama članicama da te sankcije provode.

Branio Putina i njegovu agresiju

Italijanski mediji idućeg dana objavili su novu snimku na kojoj Berlusconi stranačkim kolegama objašnjava rat u Ukrajini čvrsto zagovarajući rusku poziciju o tome kako je došlo do invazije na suverenu državu.

“Znate li kako se dogodilo ovo s Rusijom? Ali za ovo vas molim maksimalnu diskreciju. Obećavate? (…) Bilo je ovako – 2014. u Minsku, u Bjelorusiji, potpisan je sporazum između Ukrajine i dviju novonastalih republika Donbasa za mirovni sporazum kako se više ne bi međusobno napadali. Ukrajina baca taj ugovor kvragu godinu dana kasnije i počinje napadati granice dviju republika. Dvije republike trpe vojne gubitke koji, kažu mi, dolaze na 5, 6, 7 hiljada mrtvih. Dolazi Zelenski, utrostručuje napade na dvije republike. Smrtnost se povećava”, govori Berlusconi.

Otvoreno govori da je Putinov cilj bio zauzimanje Kijeva

“U očaju dvije republike šalju izaslanstvo u Moskvu i konačno uspijevaju razgovarati s Putinom. Kažu: ‘Vladimire, ne znamo što ćemo, ti nas brani.’ On se protivi tim inicijativama, opire se, trpi jak pritisak iz cijele Rusije. I onda odlučuje izmisliti specijalnu operaciju – trupe su morale ući u Ukrajinu, za sedam dana stići do Kijeva, svrgnuti vladu, Zelenskoga i postaviti vladu koju je već izabrala ukrajinska manjina dobrih i zdravorazumskih ljudi, trebala im je još sedmica da se vrate natrag.”

Berlusconi je, dakle, otvoreno govorio da je Putinov izvorni cilj bio ulazak u Kijev i nasilno svrgavanje legalno izabrane vlasti Zelenskog.

“Ušao je u Ukrajinu i našao se pred neočekivanom i nepredvidivom situacijom otpora Ukrajinaca, kojima je treći dan počeo pristizati novac i oružje sa Zapada. Rat je, umjesto operacije od dva tjedna, prerastao u dvjestoipolgodišnji rat. Dakle, to je situacija”, rekao je Berlusconi.

“Ne vidim kako Putin i Zelenski mogu sjesti za pregovarački stol. Jer nema mogućeg načina. Zelenski, po mom mišljenju… zaboravite, ne mogu reći…”, čuje se još kako govori Berlusconi.

“Putin mi se činio čovjekom demokracije i mira”

Berlusconi je ranije, u rujnu prošle godine, izjavio je da je duboko razočaran i žalostan zbog ponašanja ruskog predsjednika. Tajkun koji je godinama imao bliske, prijateljske odnose s ruskim čelnikom, rekao je da Putin mora preuzeti punu odgovornost u očima svijeta za invaziju na Ukrajinu.

“Upoznao sam ga prije 20 godina i uvijek mi se činio čovjekom demokracije i mira… Kakva šteta”, rekao je tada Berlusconi.

Bili su to prvi Berlusconijevi komentari u javnosti o Putinu otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Berlusconi, koji je 2015. nazvao Putina “nesumnjivo prvim među svjetskim čelnicima”, jednom je ruskog čelnika opisao kao mlađeg brata. Njih dvojica su se posjećivali u Rusiji i Italiji, a u prošlosti su fotografirani kako se smiju tokom službenih posjeta.

“Umjesto da Rusija uđe u Evropu, napad na Ukrajinu bacio ju je u naručje Kine… Kakva šteta, kakva šteta”, rekao je Berlusconi.