Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sergej Kovalev

Umro najčuveniji ruski branitelj ljudskih prava i bivši sovjetski disident

Sergej Kovalev

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, on je postao žestoki kritičar ruskog rata u Čečeniji i upozoravao na manjkavosti u demokratskom razvoju kada je predsjednik Vladimir Putin došao na vlast 2000. godine

Najčuveniji ruski branitelj ljudskih prava i bivši sovjetski disident Sergej Kovalev preminuo je danas u 91. godini, saopćila je njegova porodica.

Kovalev je biolog koji je postao jedan od vodećih članova prodemokratskog pokreta bivšeg SSSR-a. On je godinama držan u sovjetskim radnim logorima zbog svog aktivizma.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, on je postao žestoki kritičar ruskog rata u Čečeniji i upozoravao na manjkavosti u demokratskom razvoju kada je predsjednik Vladimir Putin došao na vlast 2000. godine.

Njegov sin Ivan Kovalev saopćio je na Facebooku da je njegov otrac preminuo u snu u ranim jutarnjim satima danas.

Ruska grupa za ljudska prava Memorijal, čliji je Kovalev suosnivač, saopćila je da je on bio „odan ideji ljudskih prava uvijek i u svemu – u ratu i miru, u politici i svakodnevnom životu“.

Ta vodeća organizacija za ljudska prava, koju su ruske vlasti označile „stranim agentom“ u okviru kontroverznog zakona, saopćila je da se Kovalev zalagao za zaštitu ljudskih prava od 1960-ih godina, prenosi AFP.