Jan Hecker

Umro njemački ambasador u Kini nekoliko dana nakon stupanja na dužnost

Hecker i njegova porodica stigli su u Peking u augustu, a on je predao diplomatske akreditive i počeo je raditi krajem mjeseca

Njemački ambasador u Kini i političar blizak Angeli Merkel, Jan Hecker preminuo je samo nakon nekoliko dana što je preuzeo ambasadorsku poziciju, objavilo je u ponedjeljak ujutro Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke.

– S dubokom tugom i žaljenjem saznali smo za iznenadnu smrt njemačkog ambasadora u Kini – navodi se u saopćenju Ministarstva.

Hecker i njegova porodica stigli su u Peking u augustu, a on je predao diplomatske akreditive i počeo je raditi krajem mjeseca.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je u ponedjeljak novinskoj agenciji DPA da “na osnovu poznatih okolnosti nemamo naznaka da je smrt Jana Heckera na bilo koji način povezana s njegovom profesionalnom ulogom njemačkog ambasadora u Pekingu”.

Maas je izrazio i saučešće na Twitteru, rekavši da je “duboko šokiran Heckerovom iznenadnom smrću”, dodajući da je Ministarstvo vanjskih poslova izgubilo izvanrednog i cijenjenog kolegu.

Ministarstvo još nije objavilo dodatne detalje o uzroku smrti.