Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ukupno 99 zaraženih

Umro poznati ugostitelj: U Hrvatskoj registrovan prvi smrtni slučaj od koronavirusa

Koronavirus

Porodica preminulog tvrdi da nije istina ono što govore predstavnici Štaba civilne zaštite Istarske županije i optužuje zdravstvene ustanove da nisu reagovale na vrijeme jer su stalno odgađali intervenciju

Poznati istarski ugostitelj Antonio Kernjus, koji je preminuo na Istri dok je bio u samoizolaciji zbog sumnje na virus korona, bio je pozitivan na ovaj virus, navodi hrvatski portal Dnevnik.hr, pozivajući se na nezvanične informacije.

Nadležni navode da to ne znači da je virus korona i uzrokovao smrt, već se može raditi i o drugim uzrocima.

“Ta osoba je bila u samoizolaciji. Tokom noći između utorka i srijede došlo je do pogoršanja stanja i ta je osoba preminula. Sada slijedi dokazivanje koji je uzrok smrti. Sugerisana je hospitalizacija, ali je ta osoba odbila taj prijedlog. U ovom trenutku ne možemo govoriti je li ta osoba preminula zbog virusa korona”, rekao je predstavnik Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović.

Porodica preminulog tvrdi da nije istina ono što govore predstavnici Štaba civilne zaštite Istarske županije i optužuje zdravstvene ustanove da nisu reagovale na vrijeme jer su stalno odgađali intervenciju.

“On je bio zdrav do prije nekoliko dana, a počeo se osjećati loše u ponedjeljak ujutro. Tjelesna temperatura je bila oko 38 stepeni. Sutradan se situacija pogoršala. Kada je stigla hitna pomoć, već je bilo kasno”, rekao je sin preminulog Emil Kernjus.

Ukupno 99 zaraženih, od danas strože mjere

U Hrvatskoj je potvrđeno još deset zaraženih virusom korona, što je ukupno 99 slučajeva, potvrđeno je iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Od danas je u Hrvatskoj obavezno pridržavanje protivepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja, prenose hrvatski mediji.

Stroga mjera socijalnog distanciranja nalaže izbjegavanje bliskog kontakta u razmaku od najmanje dva metra u zatvorenom prostoru i jednog metra na otvorenom prostoru.

Protivepidemijske mjere koje se nalažu su: zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja više od pet lica na jednom mjestu, te obustava rada u djelatnosti trgovine, osim prodavnica prehrambenih i higijenskih artikala, pijaca i ribarnica, apoteka, poljoprivrednih apoteka i pekara.

Dozvoljen je i rad benzinskih pumpi, kioska, hemijskih praonica, zatim prodavnica ortopedskih i drugih pomagala, dječije opreme, hrane za životinje, te distributivnih centara hrane, pića i higijenskih proizvoda i veledrogerija.

Obustavljen je rad svih kulturnih djelatnosti (muzeji, pozorišta, kina, biblioteke, čitaonice), kao i održavanje izložbi, revija i sajmova.

Zabranjen je i rad ugostiteljskih objekata svih kategorija, uz izuzetak usluge pripreme i dostave hrane, kao i sva sportska takmičenja i treninzi, te rad teretana, sportskih centara.

Obustavljen je i rad uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima – frizeri, kozmetičari, brijači, pedikeri, saloni za masažu, saune, bazeni, te rad auto-škola i škola stranih jezika, kao i vjerska okupljanja.