Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UN: 5.000 djece ubijeno i ranjeno u ratu u Jemenu

jemen-djeca

Rat u Jemenu rezultirao je smrću ili ranjavanjem 5.000 djece, a dodatnih 400.000 je životno ugroženo neuhranjenošću, te se bore za život, navodi Agencija za djecu Ujedinjenih naroda.

Izvještaj koji je objavljen u utorak pokazuje da skoro dva miliona djece u Jemenu ne pohađa osnovno obrazovanje, od čega četvrtina zbog konflikta protiv Saudijske koalicije koji traje od 2015. godine.

Više od tri miliona djece rođeno je u ratu, a izvještaj navodi kako su “godine nasilja, bolesti, siromaštva, neuhranjenosti, progona i nedostatka pristupa osnovnim servisima ostavili dubok trag na njima.”

Brojka od 5.000 smrti i ranjavanja djece pokazuje da petero djece dnevno bude ranjeno ili ubijeno ako se uzme u obzir da je rat počeo u martu 2015.

“Čitava generacija djece Jemena poznaje samo nasilje, žrtva su devastacije i posljedica rata koji nisu izazvali,” izjavio je Meritxell Relano, zvaničnik UNICEF-a u Jemenu.

Agencija za djecu Ujedinjenih naroda objavila je zastrašujući podatak da je “skoro svakom djetetu u Jemenu, a ima ih 11 miliona, potrebna humanitarna pomoć.”

Pozvali su na okončanje krvoprolića i zaštitu djece, kao i održivu i bezuslovnu podršku svakom djetetu kojem je potrebna.