Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UN: Assadov režim i Rusija počinili ratni zločin u Siriji

rusi_sirija

Prema izvještaju Ujedinjenih nacija (UN) zračni napadi snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i ruskih snaga na civile na istoku Halepa kao i napadi na humanitarne konvoje u Siriji su ratni zločin, saopćeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Ženevi, javlja Anadolu Agency (AA).

U izvještaju Nezavisne međunarodne istražne komisije o Siriji se navodi kako napadi Assadovog režima i ruskih snaga na civile na istoku Halepa predstavljaju ratni zločin.

Izvještaj je sačinjen nakon tvrdnji da su od 21. jula do 22. decembra 2016. godine u Halepu zabilježeni ozbiljni slučajevi kršenja ljudskih prava.

Predsjednik Komisije Paulo Sergio Pinheiro je na konferenciji za medije u Ženevi istakao kako je vrlo jasno da su civili u Halepu bili žrtve ratnih zločina.

“Tokom skoro pet mjeseci opsade, na istoku Halepa je poginuo veliki broj civila u neprestanim zračnim napadima režimskih snaga i ruskih zračnih snaga. Bolnice, škole i tržnice su se pretvorile u gomilu ruševina”, rekao je Pinheiro.

Dodao je da je u napadima pristalica sirijskog režima na naseljena područja u dijelovima grada pod kontrolom opozicije, upotrebom kasetnih i zapaljivih bombi, poginulo na stotine civila, uključujući i djecu.

Naglasio je da su u pomenutim napadima civili bili planski locirani i gađani, dodajući kako Assadov režim i ruska vojska posjeduju zračne snage, dok opozicija nema na raspolaganju takvo oružje.

“Zračne snage obje zemlje su bombardovale mjesta naseljena civilima. Sve naše analize to jasno dokazuju. U izvještaju smo naveli da je počinjen ratni zločin”, kazao je Pinheiro.

Član Nezavisne međunarodne istražne komisije o Siriji Carla del Ponte je izjavila kako je u Siriji izvršeno veliko nasilje.

“Nasilje koje vidimo u Siriji nismo vidjeli čak ni u Ruandi i na Balkanu. Ovo je zaista velika tragedija. Ono što se dešava je nevjerovatno. Da, pravda mora biti zadovoljena”, rekla je Del Ponte.

Sirijske i ruske snage izvodile su svakodnevne zračne napade na istočni Alep u rukama pobunjenika od jula do njegova pada 22. decembra pri čemu su ubijene stotine ljudi i razorene bolnice, navodi se u izvještaju.

U napadima je često korištena kasetna municija a na gusto naseljena područja često su bacane kasetne bombe, što se može smatrati ratnim zločinom počinjenim neselektivnim napadima, prenosi Hina.

Opozicione snage su također granatirale zapadni Alep pod kontrolom vladinih snaga, te ubile i ranile desetke ljudi, kaže se u izvještaju.

Oni su onemogućavali civilima da napuste istočni Alep te ih koristili kao “ljudski štit” i napadali kurdsko područje Šeik Maksud, što su ratni zločini.