Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UN: Kao nikada ranije, zabrinuti smo zbog krize u Venecueli

Antonio Guterres333

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres da je kao nikada ranije zabrinut zbog krize u Venecueli i pozvao vlasti i opoziciju te zemlje na dijalog i mirno rješavanje krize, javlja Anadolu Agency (AA).

Duboka politička kriza koja se od početka aprila ove godine manifestira masovnim protestima i neredima na ulicama Venecuele. Vlast predsjednika Nocolasa Madura optužuje opoziciju da u saradnji sa radikalnim grupama izaziva nerede u zemlji, a opozicija protestira protiv Madurovog režima i optužuje njegove snage sigurnosti za prekomjernu upotrebu sile.

“Zabrinuti smo kao nikada ranije zbog situacije u Venecueli. UN i cijela međunarodna zajednica priželjkuju mir i demokraciju u toj zemlji“, poručio je Guterres u pisanom saopćenju.

Naglasivši da vlasti i opozicija Venecuele moraju hitno pokrenuti dijalog i proces mirnog prevazilaženja krize, Guterres je kazao kako su fanatizmi, nasilje i zloupotreba položaja nedopustivi u modernom društvu.

“Rješenje ne može doći nametanjem. Jedini izlaz iz krize je poštivanje osnovnih prava, ustava i održavanje demokratskih izbora. Put izlaska iz krize treba naći narod Venecuele, a međunarodna zajednica će podržati politički dijalog koji je jedina nada za bolju budućnost u Venecueli“, poručio je Guterres.