UN proširio sankcije Sjevernoj Koreji

UN_vijecesigurnosti333

Vijeće sigurnosti UN-a u petak je proširilo ciljane sankcije protiv Sjeverne Koreje nakon ponovljenih balističkih testova koje je izvela ta zemlja.

To je prva takva rezolucija s kojom su se složile i Sjedinjene Američke Države i jedini veliki saveznik Sjeverne Koreje – Kina, otkad je predsjednik Donald Trump preuzeo vlast.

Trumpova administracija vrši veliki pritisak na Kinu da obuzda svog susjeda, upozoravajući da su sve opcije otvorene ukoliko Pjongjang nastavi sa svojim programima razvijanja nuklearnog i raketnog naoružanja, javlja Reuters.

– Sjedinjene Države će nastaviti tražiti mirno, diplomatsko rješenje za ovu situaciju – kazala je u obraćanju Vijeću nakon glasanja američka ambasadorica u Ujedinjenim nacijama Nikki Haley.

Ipak, Haley je dodala da Sjedinjene Države “ostaju spremne da se suprotstave sjevernokorejskoj agresiji i drugim sredstvima ukoliko to bude potrebno”.

Kako navodi Xinhua, u jednoglasno usvojenoj rezoluciji, Vijeće je odlučilo da uvede zabranu putovanja i zamrzne imovinu 14 osoba, te da uvede sankcije protiv dvije kompanije, jedne banke i Strateških raketnih snaga Korejske narodne armije.

Vijeće sigurnosti također je najstrože osudilo aktivnosti na razvijanju nuklearnog oružja i balističkih projektila koje Sjeverna Koreja poduzima od septembra 2016. godine, te od te zemlje zahtjeva da hitno obustavi svoj nuklearni program i sve aktivnosti s njim u vezi.