Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Broj stalno raste

UN: Skoro 5,2 miliona ukrajinskih izbjeglica

ukrajina izbjeglice

Do sada je samo u aprilu iz zemlje pobjeglo nešto više od 1.128.000 Ukrajinaca, što je mnogo manje od 3,4 miliona koji su napustili zemlju u martu

Broj ukrajinskih izbjeglica koji su pobjegli od početka invazije ruske vojske krajem februara i dalje raste i približava se 5,2 miliona, pokazuju podaci Visokog komesarijata UN za izbjeglice (UNHCR) objavljeni danas.

Prema UNHCR-u, 5.163.686 Ukrajinaca napustilo je svoju zemlju od početka ruske invazije 24. februara, što je 29.939 više od broja objavljenog u četvrtak.

Do sada je samo u aprilu iz zemlje pobjeglo nešto više od 1.128.000 Ukrajinaca, što je mnogo manje od 3,4 miliona koji su napustili zemlju u martu.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM), koja je takođe agencija UN, navela je da je više od 2.018.000 građana drugih nacionalnosti, uglavnom studenata i radnika migranata, takođe napustilo Ukrajinu i otišlo u susjedne zemlje, što znači da je ukupno više od 5,25 miliona ljudi pobjeglo iz zemlje od početka rata.

Gotovo šest od deset ukrajinskih izbjeglica, preciznije njih 2.884.764, nalazi se u Poljskoj, koja je prihvatila daleko najveći broj izbjeglica, iako neki od njih odlaze odatle u druge evropske zemlje.