Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UN: Tenzije u Al-Aksi bi mogle prerasti u vjerski sukob

al_aksa_prva_dzuma_2

Nikolay Mladenov, specijalni koordinator Ujedinjenih nacija (UN) za mirovni proces na Bliskom istoku, izjavio je da bi tenzije i nasilje u kompleksu Al-Akse i okolini mogle prerasti u vjerski sukob, javlja Anadolu Agency (AA).

Mladenov je u obraćanju na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, na kojoj se razgovaralo o posljednjim dešavanjima na Bliskom istoku, upozorio da bi napetosti unutar i u blizini Al-Akse mogle dodatno porasti.

“Napetosti koje se dešavaju u svetištu posljednjih 11 dana ne tiču se samo izraelsko-palestinskog pitanja, a mogle bi prerasti i u vjerski sukob koji bi cijeli region mogao uvući u vrtlog nasilja”, rekao je Mladenov.

Ocijenio je pozitivnim izraelsku odluku o uklanjanju detektora metala sa ulaza Al-Akse, apelujući na sve strane da se distanciraju od novih provokacija.

Tokom obraćanja je kritikovao posljednje planove izraelskih vlasti o izgradnji novih stambenih jedinica na palestinskom teritoriju.

“Još jednom želim naglasiti da su naselja na okupiranom palestinskom teritoriju, prema međunarodnom pravu, nezakonita. Također, sprječavaju formiranje nezavisne palestinske države, a ugrožavaju i priliku za dvodržavno rješenje”, kazao je Mladenov.

Riyad Mansour, palestinski ambasador u UN-u, u obraćanju pred Vijećem sigurnosti osudio je odluku izraelskih vlasti da zatvore Al-Aksu za muslimanske vjernike.

Upozorio je da bi provokacije Izraela mogle prerasti u vrtlog nasilja, apelujući na Vijeće sigurnosti UN-a da poduzme potrebne mjere kako bi u regionu zavladali mir i sigurnost.

Izraelski ambasador u UN-u, Danny Danon optužio je palestinsku upravu da “teroristima daje plate”, tražeći od Vijeća sigurnosti UN-a da ovo pitanje uvrsti na dnevni red.

Kriza je eskalirala prethodnih sedmica kada su izraelski policajci ubili tri Palestinca ispred i unutar kompleksa Al-Akse, a sve je rezultiralo opštim metežom u kojem je povrijeđeno više osoba, među kojima su i dva izraelska policajca koji su preminula na putu do bolnice. Izraelska policija je potom naredila zatvaranje kompleksa Al-Aksa.