Povrijeđeno 1.935

UN: U Ukrajini ubijena 1.232 civila od početka ruske invazije

izbjeglice ukrajina AA

Napominje se da je većina zabilježenih civilnih žrtava uzrokovana upotrebom eksplozivnog oružja, uključujući granatiranje i upotrebu višestrukih raketnih sistema, te raketnim i zračnim napadima

Od početka ruske invazije, Ured visokog povjerenika UN-a za ljudska prava (OHCHR) zabilježio je 3.167 civilnih žrtava u Ukrajini.

Kako navode, ubijeno je ukupno 1.232 civila, uključujući 250 muškaraca, 176 žena, 18 djevojčica i 36 dječaka, kao i 58 djece i 694 odrasle osobe čiji spol još nije poznat, izvještava Ukrinform, pozivajući se na podatke OHCHR-a na njihovoj web stranici.

Ukupno je ozlijeđeno 1935 civila, uključujući 225 muškaraca, 167 žena, 36 djevojčica i 32 dječaka, te 81 dijete i 1394 odrasle osobe čiji spol još nije poznat.

Napominje se da je većina zabilježenih civilnih žrtava uzrokovana upotrebom eksplozivnog oružja, uključujući granatiranje i upotrebu višestrukih raketnih sistema, te raketnim i zračnim napadima.

– OHCHR vjeruje da su stvarne brojke znatno veće, budući da informacije s nekih lokacija na kojima su se vodila intenzivna neprijateljstva nisu pristigle, a mnoga izvješća još uvijek čekaju potvrdu. To se, na primjer, odnosi na Mariupolj i Volnovakhu (regija Donjecka), Izium (regija Harkov), Popasna (regija Lugansk) i Irpin (regija Kijev), gdje postoje tvrdnje o brojnim civilnim žrtvama. Ove brojke se dodatno potvrđuju i nisu uključene u gornju statistiku – saopćeno je iz OHCHR.