Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UN usvojile prvi sporazum o zabrani nuklearnog oružja

ujedinjene nacije

Više od 120 zemalja usvojilo je u petak prvi sporazum u historiji o zabrani nuklearnog oružja na sastanku u sjedištu UN-a koji su bojkotirale skoro sve nuklearne sile.

Uz glasan aplauz i uzvike odobravanja, Elayne Whyte Gomez, predsjednica UN-ove konferencije na kojoj je dogovoren pravno obavezujući sporazum, objavila je rezultate “historijskog glasnja” – 122 zemlje u korist sporazuma, Holandija se usprotivila i Singapur se suzdržao.

– Uspjeli smo da posijemo prvo sjeme svijeta bez nuklearnog oružja. Mi poručujemo našoj djeci da je moguće naslijediti svijet bez nuklearnog oružja – izjavila je Whyte Gomez.

Svijet je čekao na ovu pravnu mjeru, 70 godina od izbacivanja atomskih bombi na Hiroshimu i Nagasaki u augustu 1945. koje su okončale Drugi svjetski rat, kazala je.

Nijedna od devet zemalja za koje se zna ili vjeruje da posjeduju nuklearno oružje – Sjedinjene Držve, Rusija, Britanija, Kina, Francuska, Indija, Pakistan, Sjeverna Koreja i Izrael – nije podržala sporazum. Mnoge od njihovih saveznica također nisu prisustvovale sastanku, prenosi AP.