Zahtjev talibanima

UNICEF traži od afganistanskih vlasti da se djevojčice uključe u obrazovni proces

Foto: Screenshot
Ilustracija

Većina srednjih škola za djevojčice je zatvorena, a talibani su u decembru zabranili studenticama da pohađaju univerzitete, što je izazvalo međunarodno negodovanje i proteste u nekim afganistanskim gradovima

Školska godina u Afganistanu počela je u utorak, saopćilo je ministarstvo obrazovanja, dok je agencija UN-a za djecu ponovila pozive da se djevojčice ponovo priključe učionici.

Prije godinu dana, nakon što su signalizirale da će otvoriti škole za sve učenike, talibanske vlasti su napravile zaokret izazivajući globalnu osudu koja je ometala napore Talibana da steknu formalno međunarodno priznanje.

Većina srednjih škola za djevojčice je zatvorena, a talibani su u decembru zabranili studenticama da pohađaju univerzitete, što je izazvalo međunarodno negodovanje i proteste u nekim afganistanskim gradovima.

U pismu ministarstva obrazovanja kojim se potvrđuje zvaničan početak školske godine nakon zimskog raspusta ove sedmice ne spominje se bilo kakva promjena u pristupu za djevojčice. Čelnik agencije UN-a za djecu (UNICEF) u Afganistanu izjavio je da vlasti moraju otvoriti škole za sve učenike kako bi mogli nastaviti socijalizaciju i izgradnju vještina, kao i akademsko učenje.

– Kako počinje nova školska godina u Afganistanu, radujemo se milionima dječaka i djevojčica koji se vraćaju u učionice osnovnih škola. Ipak, duboko smo razočarani što ne vidimo i adolescentne djevojčice kako se vraćaju u svoje učionice – naveo je u objavi na twitteru Fran Equiza, predstavnik UNICEF-a u Afganistanu.

Kako su mnoge afganistanske žene nastavile pozivati da se škole ponovo otvore, upis u ženske vjerske škole – jedina preostala opcija – porastao je u protekloj godini.

U pokrajnii Kunduz, jednoj od nekoliko sjevernih pokrajina u kojima su neke srednje škole za djevojčice ostale otvorene prošle godine, sada su zatvorene.

U glavnom gradu Kabulu, otvaranje škola je u utorak bilo ograničeno na Novruz, perzijsku Novu godinu koja se naveliko slavi u Afganistanu i koja je ranije bila državni praznik.

Talibanske vlasti prošle su godine saopćile da neće priznati Nowruz kao državni praznik, iako nisu zabranile ljudima da ga proslavljaju privatno, prenosi Reuters.