Globus

ujedinjuju se inspekcije

Upozorenje i za građane BiH: Odzvonilo je „divljem“ turizmu u Hrvatskoj

18/03/2019

Svi koji ne plaćaju porez, ne prijavljuju radnike nelojalna su konkurencija onima koji rade po zakonu

Ujedinjuju se sve inspekcije u turizmu u Hrvatskoj. Prema novom zakonu, inspektori će moći ući u objekte koji nisu prijavili iznajmljivanje smještaja!

Time bi se trebao uvesti red u tu sivu zonu, čime bi gosti bili zaštićeniji, javlja HRT.

Neregistrirana djelatnost velika je boljka hrvatskog turizma. Prema iskustvima s terena, gotovo svaka turistička zajednica bori se s problemom nelegalnih iznajmljivača. U zadarskoj udruzi iznajmljivača nema takvih.

Ugostitelji i obrtnici češće su se susretali s raznim inspekcijama, nekad i više inspektora u isto vrijeme.

Inspekcije moraju raditi svoj posao. Njihovim objedinjavanjem, odnosno ponovnim ustrojem nezavisnog Državnog inspektorata taj bi rad trebao biti učinkovitiji i funkcionalniji. Kada je riječ o području turizma, omogućit će jasniju i konkretniju borbu protiv crne i sive ekonomije.

Svi koji ne plaćaju porez, ne prijavljuju radnike nelojalna su konkurencija onima koji rade po zakonu. Upravo su se zbog toga, u Obrtničkoj komori zalagali za ponovni ustroj Državnog inspektorata.

Iako će uvijek biti onih koji će loviti u mutnom, oni koji bi radili prema propisima pozdravljaju ponovni ustroj Državnog inspektorata.

Ako se mehanizmi unutar novoga aparata dobro uspostave, sagovornici HRT-a vjeruju kako ima nade da se crna i siva zona suzbiju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.