Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

DWD

Upozorenje zbog snažne oluje u velikom dijelu Njemačke, najveća opasnost za djecu

oluja-njemacka

Zvaničnici su pozvali stanovništvo da ne izlazi iz domova, ukoliko za tim nema prijeke potrebe

Njemački zavod za meteorologiju (DWD) izdao je upozorenje na ”snažnu oluju” koja bi mogla početi u poslijepodnevnim satima, javlja Anadolu Agency (AA).

U pojedinim dijelovima zemlje, uključujući Sjevernu Rajnu-Vestfaliju sutra neće biti nastave, a zatvoreni su i zoološki vrtovi i parkovi.

Zvaničnici su pozvali stanovništvo da ne izlazi iz domova, ukoliko za tim nema prijeke potrebe.

Očekuje se da bi oluja mogla zahvatiti 80 posto zemlje i trajati do vikenda. Brzina vjetra bi mogla u Sjevernom moru doseći 150 kilometara na sat, a u unutrašnjim dijelovima između 90 i 110 kilometara na sat.

Ministrica obrazovanja u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji Yvonne Gebauer saopćila je kako će u četvrtak biti obustavljena nastava u svim školama u toj pokrajini.

Gebauer je kazala kako bi snažna oluja bila ozbiljna opasnost za djecu koja idu u školu, a od porodica je zatražila da se kod kuće pobrinu za djecu umjesto slanja u školu ili vrtić.

Policija u Hamburgu uputila je i upozorenje te zatražila da se poduzmu određene mjere. Savjetovano je da se vozila prevezu u više dijelove, te poduzmu mjere kako bi se spriječio ulazak vode u podrume stambenih objekata.