Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uprkos svemu, Donald Trump ne gubi birače

trump (2)

Prosječan rejting američkog predsjednika Donalda Trumpa nije toliko loš, pa se čak nešto i povećao ove godine – 42 odsto anketiranih podržava njegovu politiku, pa se politički analitičari pitaju zašto, uprkos svim aferama, Trumpovi birači i dalje vjeruju u njega.

Glavni američki mediji, pisani i elektronski, ne kriju protivljenje Trampovoj politici, a neke velike TV mreže, poput CNN-a, otvoreno svakodnevno kritikuju njegove poteze.

Mediji su puni navodnih skandala u vezi sa Trumpom, a njegova spoljna politika i odnos prema migrantima stavljeni su na stub srama, kao i njegove nekadašnje seksualne afere.

Trampa mnogi prozivaju kao “ruskog čovjeka”, formiraju se parlamentarne komisije koje treba da dokažu da je pobijedio na predsjedničkim izborima zahvaljujući podršci Moskve, ali sve to i dalje mu nije toliko naštetilo da bi izgubio šanse na sljedećim izborima.

Portali za političku analitiku procjenjuju da najveći broj Trumpovih birača ne mari previše za spoljnu politiku niti vjeruje etabliranim medijima.

Oni gledaju, prije svega, na ekonomiju, a u tom pogledu SAD dugo nisu stajale bolje – broj nezaposlenih nikada nije bio manji.

Povećana je zaposlenost i u afroameričkoj zajednici u SAD, koja je tradicionalno protiv republikanaca, naročito Trampa.

Politički analitičari procjenjuju da su ankete o rejtingu Donalda Trumpa, kao i obično, nepouzdane.

Prema njihovom mišljenju, u Bijeloj kući bi danas trebala da sjedi Hillary Clinton, koja je vodila u svim anketama. U nekima čak i dvocifrenom razlikom.

Trump, u stvarnosti, uvijek dobija više glasova nego u anketama, ističu politički analitičari, koji ukazuju na i dalje prisutni antielitizam u dobrom dijelu američkog biračkog tijela.

A to je, uz dobar unutrašnji ekonomski trend, Trumpov adut za izbornu 2020. godinu.