Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uragan Harvey izazvao nezapamćene poplave u Texasu, dvoje mrtvih

Poplave_Texas_Harvey_Xinhua

Uragan Harvey je znatno izgubio na jačini i više se ne smatra uraganom, ali opasne poplave su se nastavile u nedjelju naveče u Houstonu i okolici, dok su građani s čamcima pomagali u spašavanju.

Poplave koje je izazvala tropska oluja Harvey preopteretile su resurse u četvrtom najvećem gradu savezne američke države Texas, zbog čega su vlasti morale pozvati volontere s čamcima da pomognu u spašavanju ljudi zarobljenih u domovima i zgradama, javlja CNN.

Iz Nacionalne meteorološke službe poplave su nazvali “nezapamćenim”, te su upozorili da bi se ova već teška situacija mogla znatno pogoršati ukoliko rekordnih 127 cm kiše, koliko se predviđa, padne u nekim dijelovima Texasa tokom sljedećih dana.

Očekujući ovo pogoršanje, grad Dallas je pretvorio svoj najveći kongresni centar u “mega-sklonište” za 5.000 osoba.

Obim i intenzitet ovih padavina veći su nego što je ikada zabilježeno. Dešavaju se katastrofalne poplave, te se očekuje da će se one nastaviti danima, saopćeno je iz meteorološke službe.

Vlasti su saopćile da su dvije osobe poginule u Texasu, ali i da se očekuje da bi broj žrtava mogao rasti.

Tokom noći je spašeno više od 1.000 osoba, a gradonačelnik Houstona Sylvester Turner upozorio je da hitne službe ne mogu odgovoriti na sve pozive, te da operateri “prioritet daju slučajevima u kojima je ugrožen život”.