Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uragan Patricia kod Meksika osnažio u “ekstremno opasnu” oluju

patricia nevrijeme

Uragan Patricia u četvrtak navečer je prilazeći pacifičkoj obali Meksika osnažio u “ekstremno opasnu” oluju kategorije 5, izvijestio je u četvrtak Nacionalni centar za uragane SAD-a (NHC).

Oluja je krećući se u smjeru sjevera-sjeverozapada brzinom od oko 16 kilometara na sat tokom noći postala uragan s vjetrovima koji pušu brzinom od oko 260 kilometara na sat.

Oluja je po posljednjim izvještajima zahvatila područje na oko 320 kilometara jugozapadno od luke Manzanillo u kojoj je objavljeno upozorenje na opasnost od uragana. Upozorenje na opasnost od uragana odnosi se i na ljetovalište Puerto Vallarta.

Očekuje se da oluja kategorije 5, najviše moguće, donekle oslabi prije dodira s kopnom tokom petka popodne na područjima gdje su objavljena upozorenja, izjavio je NHC.

Dio trgovaca u Puerto Vallarti u četvrtak je iz opreza počeo obljepljivati prozore i zatvarati ih daskama, a nekoliko letova na domaćim linijama je odgođeno. Dužnosnici meksičkih službi za vanredna stanja počeli su pripremati skloništa i upozoravaju stanovnike saveznih država Colima, Jalisco i Michoacan da se pripreme za olujne kiše.