Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka vlada

Ured kancelarke Merkel nije ugrožen hakerskim napadom

angela merkel

Njemački javni emiter programa RBB javio je da su podaci i dokumenti koji pripadaju stotinama njemačkih političara hakirani i postavljeni na Twitteru

Nikakva osjetljiva informacija iz ureda kancelarke Angele Merkel nije među ličnim podacima stotina njemačkih političara koji su objavljeni online, saopćila je u petak glasnogovornica njemačke vlade.

– Po pitanju kancelarijata, izgleda da, sudeći po početnim informacijama, nikakve osjetljive informacije i podaci nisu objavljeni, i to uključuje i kancelarku – izjavila je glasnogovornica na redovnoj konferenciji za novinare njemačke vlade, prenosi Reuters.

Njemački javni emiter programa RBB javio je da su podaci i dokumenti koji pripadaju stotinama njemačkih političara hakirani i postavljeni na Twitteru.

RBB je javio da je curenje, tokom koga su podaci postavljani svakodnevno prije Božića na post koji je aktiviran sredinom 2017., pogodilo sve stranke u parlamentu izuzev ekstremno desničarske Alternative za Njemačku.

TV stanica prenosi kako nikakav sistem nije postojao u postavljanju podataka. Iako oni uključuju lične informacije kao što su brojevi mobitela, adrese, interne stranačke komunikacije, i u nekim slučajevima računi i detalji kreditnih kartica – od kojih su neki stari godinama, izgleda da nema politički osjetljivih dokumenata.

Nije objavljena nikakva trenutna informacija ko je odgovoran za krađu podataka, prenosi Associated Press.