Globus

Ured predsjednika Turske: Izjava o Hitleru izvučena iz konteksta

01/01/2016

Ured predsjednika Turske saopćio je da je poređenje predsjedničkog sistema sa “Hitlerovom Njemačkom”, koje je koristio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan po povratku iz Saudijske Arabije, izvučeno iz konteksta i dato mu sasvim suprotno značenje, javlja Anadolu Agency (AA).

Navodi se da su pojedini mediji poređenje predsjedničkog sistema sa “Hitlerovom Njemačkom” u potpunosti izvukli iz konteksta.

U saopćenju se dodaje kako je Erdogan novinarima tada kazao kako predsjednički sistem može postojati i u unitarnim državama te da se ne mora oslanjati na federalizam.

Naglasio je kako je osnova i parlamentarnog, a i predsjedničkog sistem provođenje principa pravde i ispunjavanje očekivanja građana.

Dodao je također da se i u parlamentarnim i u predsjedničkim sistemima, kada se zloupotrebljavaju, može pojaviti loša vlast koja može rezultirati katastrofom kao što je bilo u vrijeme Hitlerove Njemačke.

“Ni parlamentarni niti predsjednički sistem ne može sam biti prepreka pojavi takvih rezultata. Bitno je prihvatanje modela pravedne vlasti koja će služiti narodu”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako je Erdogan i ranije koristio primjer “Hitlerove Njemačke” kako bi naglasio kako se u parlamentarnom tako i predsjedničkom sistemu, kada se zloupotrebljava, može pojaviti loša vlast koja može rezultirati katastrofom.

U saopćenju se navodi kako su neki mediji naveli da je “Erdogan prikazao Hitlerovu Njemačku kao primjer za efikasan predsjednički sistem”, što, kako se dodaje, uopće ne odražava objektivno i fer izvještavanje.

“Ovakvo poređenje nije postojalo. Neprihvatljivo je da se riječi predsjednika Turske koji je ranije kazao da holokaust i antisemitizam, zajedno sa islamofobijom, predstavljaju zločin protiv čovječnosti, pokušavaju iskoristiti kao pozitivan primjer Hitlerove Njemačke”, navodi se u saopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.