Ured predsjednika Turske: Izjava o Hitleru izvučena iz konteksta

Turkey's PM Erdogan greets members of parliament in Ankara

Ured predsjednika Turske saopćio je da je poređenje predsjedničkog sistema sa “Hitlerovom Njemačkom”, koje je koristio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan po povratku iz Saudijske Arabije, izvučeno iz konteksta i dato mu sasvim suprotno značenje, javlja Anadolu Agency (AA).

Navodi se da su pojedini mediji poređenje predsjedničkog sistema sa “Hitlerovom Njemačkom” u potpunosti izvukli iz konteksta.

U saopćenju se dodaje kako je Erdogan novinarima tada kazao kako predsjednički sistem može postojati i u unitarnim državama te da se ne mora oslanjati na federalizam.

Naglasio je kako je osnova i parlamentarnog, a i predsjedničkog sistem provođenje principa pravde i ispunjavanje očekivanja građana.

Dodao je također da se i u parlamentarnim i u predsjedničkim sistemima, kada se zloupotrebljavaju, može pojaviti loša vlast koja može rezultirati katastrofom kao što je bilo u vrijeme Hitlerove Njemačke.

“Ni parlamentarni niti predsjednički sistem ne može sam biti prepreka pojavi takvih rezultata. Bitno je prihvatanje modela pravedne vlasti koja će služiti narodu”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako je Erdogan i ranije koristio primjer “Hitlerove Njemačke” kako bi naglasio kako se u parlamentarnom tako i predsjedničkom sistemu, kada se zloupotrebljava, može pojaviti loša vlast koja može rezultirati katastrofom.

U saopćenju se navodi kako su neki mediji naveli da je “Erdogan prikazao Hitlerovu Njemačku kao primjer za efikasan predsjednički sistem”, što, kako se dodaje, uopće ne odražava objektivno i fer izvještavanje.

“Ovakvo poređenje nije postojalo. Neprihvatljivo je da se riječi predsjednika Turske koji je ranije kazao da holokaust i antisemitizam, zajedno sa islamofobijom, predstavljaju zločin protiv čovječnosti, pokušavaju iskoristiti kao pozitivan primjer Hitlerove Njemačke”, navodi se u saopćenju.