Šefica Evropske komisije

Ursula von der Leyen: Ukrajina i Evropska unija nikada nisu bile bliže

ursula (1)

Kako je kazala, Evropska komisija je prošle sedmice predstavila paket koji omogućava državama članicama EU da koriste kohezione fondove za “brzu i humanu dobrodošlicu ukrajinskim izbjeglicama

Ukrajina i Evropska unija (EU) nikada nisu bile bliže, izjavila je u petak šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen, javlja Anadolu Agency (AA).

Obraćajući se na 8. po redu Kohezionom forumu Von der Leyen je uvjeravala ukrajinski narod da će EU nastaviti podržavati Ukrajinu i primati izbjeglice jer su “oni dio evropske porodice”.

“Ukrajina i Evropska unija nikada nisu bile bliže”, istakla je Von der Leyen, naglasivši da slike Evropljana koji dočekuju ukrajinske izbjeglice “pokazuju nadu” uprkos “razornim” prizorima rata.

Kako je kazala, Evropska komisija je prošle sedmice predstavila paket koji omogućava državama članicama EU da koriste kohezione fondove za “brzu i humanu dobrodošlicu ukrajinskim izbjeglicama”, osposobljavanje prihvatnih centara, mobilnih bolnica i pružanje obrazovanja, kurseva za jezike i podršku pri zapošljavanju.

Evropska unija je domaćin većini od 3,2 miliona Ukrajinaca koji su izbjegli iz zemlje otkako je Rusija pokrenula rat protiv Ukrajine 24. februara.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, više od 1,97 miliona Ukrajinaca izbjeglo je u Poljsku, 509.000 u Rumuniju, 291.000 u Mađarsku i 235.000 u Slovačku.

EU je odlučila da Ukrajini pošalje humanitarnu pomoć od 500 miliona eura i usvojila četiri paketa sankcija protiv Rusije od početka krize.

Prošle sedmice, čelnici EU razgovarali su o zahtjevu Ukrajine za članstvo u EU koji je predsjednik Volodimir Zelenski uputio prije tri sedmice.

Najmanje 780 civila je do sada ubijeno u Ukrajini, a 1.252 ranjeno, prema procjenama UN-a. Upozoreno je, međutim, da je broj žrtava vjerovatno mnogo veći.