Pala vlada

Usred krize zbog rata u Ukrajini, moldavska premijerka Gavrilita podnijela ostavku

Natalija Gavrilita ss

Gavrilita, 41-godišnja ekonomistica, imenovana je za premijerku u augustu 2021. nakon što je njena prozapadna Stranka akcije i solidarnosti, ili PAS, pobijedila na parlamentarnim izborima na proevropskoj, reformističkoj listi u bivšoj sovjetskoj republici

Vlada Moldavije raspala se u petak nakon što je prozapadna premijerka Natalija Gavrilita podnijela ostavku, dodajući to nizu kriza koje su zahvatile malu zemlju otkako je Rusija napala njenog susjeda Ukrajinu.

Gavrilita je na konferenciji za novinare rekla kako je “došlo vrijeme da objavim ostavku” i dodala da niko nije očekivao da će njena vlada, izabrana u ljeto 2021., “morati sa se suočava s toliko kriza uzrokovanih ruskom agresijom u Ukrajini”.

Premijerski položaj Gavrilite obilježio je dugi niz problema. To uključuje akutnu energetsku krizu nakon što je Moskva dramatično smanjila isporuke Moldaviji; vrtoglava inflacija; i nekoliko problematičnih incidenata kao što su projektili iz rata u susjednoj Ukrajini koji prelaze njeno nebo.

– Preuzela sam vladu s antikorupcijskim, prorazvojnim i proevropskim mandatom u vrijeme kada su korupcijske šeme zauzele sve institucije, a oligarsi su se osjećali nedodirljivima – rekla je Gavrilita.

– Odmah smo se suočili s energetskom ucjenom, a oni koji su to radili nadali su se da ćemo popustiti. Opklada neprijatelja naše zemlje bila je da ćemo se ponašati kao prethodne vlade, koje su se odrekle energetskih interesa, koje su izdale nacionalni interes u zamjenu za kratkoročne koristi – dodala je.

Predsjednica Moldavije Maja Sandu zahvalila je Gavriliti u petak na njenoj “ogromnoj žrtvi i naporima da vodi zemlju u vrijeme toliko kriza”.

– Uprkos izazovima bez presedana, državom se upravljalo odgovorno, uz veliku pažnju i predani rad. Imamo stabilnost, mir i razvoj, tamo gdje su drugi htjeli rat i bankrot – izjavila je Sandu.

Dodala da će obaviti konsultacije s parlamentarnim frakcijama i imenovati kandidata za čelnu poziciju, ne navodeći kada.

Gavrilita, 41-godišnja ekonomistica, imenovana je za premijerku u augustu 2021. nakon što je njena prozapadna Stranka akcije i solidarnosti, ili PAS, pobijedila na parlamentarnim izborima na proevropskoj, reformističkoj listi u bivšoj sovjetskoj republici, prenosi AP.