Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Usvojeni zakoni o jačanju vojne uloge Japana

japan11111

Donji dom japanskog parlamenta usvojio je u četvrtak, na prijedlog vlade premijera Shinza Abea, zakon koji omogućuje slanje vojnika u borbu izvan zemlje po prvi put nakon Drugog svjetskog rata, unatoč velikim prosvjedima građana.

Usvajanje tih prijedloga zakona o jačanju vojne uloge Japana, službeno pacifističkog, u trenutku kad teritorijalna suparništva izazivaju regionalne tenzije, izazvalo je ogromni prosvjed, a planirani su i novi prosvjedi.

Prosvjed je podsjećao na one u kojima je svrgnut s dužnosti premijera Abeov djed prije 55 godina nakon što je progurao u parlamentu revidirani američko-japanski sigurnosni pakt.

Gomile prosvjednika – organizatori su rekli da ih je bilo 100.000 – okupile su se nedaleko od parlamenta. Mnogi su ostali do duboko u noć. Nosili su plakate i uzvikivali “Abe, daj ostavku” i “Ne ratu, ne ubijanju”. Prosvjednici su se ponovno počeli okupljati u četvrtak, iako bi zbog kiše njihov broj mogao biti manji.

Ovoj prijedlog zakona sada ide u gornji dom parlamenta i ako zastupnici budu glasali protiv njega nakon 60 dana vratit će se u donji dom, gdje ih Abeova koalicija može usvojiti dvotrećinskom većinom.

Abe je te kontroverzne zakone promovirao nakon izbora u decembru 2012. Novi tekstovi zakona potvrđuju vladinu odluku iz prošle godine o potvrdi načela “kolektivne samoodbrane”. Takav bi razvoj trebao omogućiti japanskim oružanim snagama, službeno nazvanima Snage za samoodbranu, da priskoče u pomoć savezniku, primjerice SAD-u, iako Japan nije direktno napadnut.

U Japanu je na snazi bila odredba, usaglašena nakon japanske kapitulacije u Drugom svjetskom ratu, po kojoj se toj državi vojna sila dozvoljava samo u samoodbrani.

Dugo ograničene svojim pacifističkim poslijeratnim Ustavom, japanske oružane snage ubuduće će dobiti prošireni spektar vojnih opcija, iako se očekuje da će vlada najvjerojatnije ostati vrlo oprezna kod odluka o sudjelovanju u međunarodnim operacijama, kao što je 2003. godine bila američka invazija na Irak.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je taj potez doveo u pitanje poslijeratnu predanost Japana “putu mirnog razvoja” i pozvalo je Japan da nauči povijesne lekcije. Odnosi Kine i Japana narušeni su zbog nesuglasica u Istočnom kineskom moru, ali i nepovjerenja i ostavštine Japana iz vojne agresije u Drugom svjetskom ratu.