Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sofija

Uzalud pismo vlasti Srbije: Kosovo postalo pridruženi član NATO, jedna članica bila protiv

Foto: NATO

Pridruženi članovi ne mogu glasovati o skupštinskim izvještajima, rezolucijama ili vodstvu, niti sudjelovati u budžetu Parlamentarne skupštine NATO-a

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani zahvalila je u ponedjeljak članovima Parlamentarne skupštine NATO-a nakon što je na današnjoj sjednici u Sofiji odobrena preporuka za unaprjeđenje Kosova iz članice promatrača u pridruženu članicu.

“NATO je sudbina Kosova i ovo će odobrenje omogućiti da se čuje glas naroda koji je najviše pro-NATO. Nastavit ćemo naše napore s našim saveznicima kako bi napredovali prema članstvu u NATO-u”, napisala je Osmani na društvenoj mreži “X”.

Delegati većine zemalja glasovali su u ponedjeljak tokom sjednice Parlamentarne skupštine NATO-a u Sofiji za unapređenje statusa Kosova u pridruženu članicu, dok je 14 bilo suzdržanih. Mađarska je bila protiv.

Parlamentarnu skupštinu čini 281 izaslanik iz 32 zemlje članice NATO-a a osim njih na sjednicama sudjeluju i izaslanici iz 9 pridruženih zemalja, 4 pridružene mediteranske zemlje, kao i 8 skupštinskih izaslanstava promatrača. Iako je Parlamentarna skupština NATO-a odvojena od NATO-a ona služi kao važna veza između NATO-a i skupština zemalja članica.

Pridruženi članovi ne mogu glasovati o skupštinskim izvještajima, rezolucijama ili vodstvu, niti sudjelovati u budžetu Parlamentarne skupštine NATO-a. No pridruženi članovi mogu davati odluke i amandmane na odluke te služiti kao posebni izvjestitelji udruženi u odbore, kako bi predstavili svoje perspektive u izvješćima Parlamentarne skupštine.

Na proljetnom zasjedanju sudjeluje i delegacija Srbije koje je zatražilo da se Kosovu ne dodjeli status pridruženog člana, a taj status trenutno ima devet zemlja među kojima su Bosna i Hercegovina i Srbija.

Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova i smatra ga svojim teritorijem, ali se obvezala Briselskim sporazumom kako se neće ometati prijem Kosova u međunarodne organizacije.

S druge strane Kosovo je prihvatilo obvezu formiranja Zajednice srpskih općina ali već jedanaest godina ta obveza nije ispunjena a kosovska ministrica vanjskih poslova Donika Gervala ističe kako Kosovo neće prihvatiti prijedlog Europske unije za formiranje ZSO ukoliko Srbija ne ispuni obveze koje je preuzela potpisivanjem Briselskog sporazuma.