Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

entitetski predsjednik

Dodik sada “zaratio” i sa Hrvatskom, optužio je da je izvršila agresiju na BiH

milorad dodik
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

“Naravno da je Hrvatska aktivno učestvovala u ‘građanskom’ ratu u BiH, za razliku od Srbije koja nije imala niti jednu vojnu jedinicu na teritoriji BiH

Predsjednik entiteta Milorad Dodik optužio je u nedjelju Hrvatsku da je tokom rata u BiH izvršila agresiju na tu zemlju, a ponovo je tvrdio kako je današnja Hrvatska odgovorna i za zločine počinjene u tzv. Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH) tokom Drugog svjetskog rata.

Dodik je to kazao reagirajući na izjavu hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, koji je tokom posjete hercegovačkom mjestu Stolac, kritizirao jednu publikaciju, predstavljenu u subotu u Sarajevu, u kojoj se tvrdi kako su i Hrvatska i Srbija bile države koje su izvršile agresiju na BiH što je, kako se tamo navodi, utvrđeno i presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

“Hrvatska agresor, Srbija nije”

Grlić Radman je kazao kako se ne mogu uspoređivati uloge Hrvatske i Srbije u posljednjem ratu, istakavši kako ne bi bilo cjelovite, nezavisne i suverene BiH da nije bilo Hrvatske i Hrvata.

Dodik ga je nakon toga verbalno napao, ljut zbog činjenice da je Hrvatska bila jedan od sponzora rezolucije kojom je Opća skupština UN osudila genocid u Srebrenici počinjen nad Bošnjacima 1995.

-Naravno da je Hrvatska aktivno učestvovala u ‘građanskom’ ratu u BiH, za razliku od Srbije koja nije imala niti jednu vojnu jedinicu na teritoriji BiH. O sudjelovanju Hrvatske u građanskom ratu u BiH izjasnio se i sud (ICTY) kvalificirajući to kao udruženi zločinački pothvat, izjavio je Dodik lokalnim medijima u Republici Srpskoj.

Dodao je kazao kako bi Hrvatska “neka sponzorstva” sada rado zaboravila, no to ne može zbog sudskih presuda, a onda je današnju Hrvatsku optužio i za zločine nad Srbima u Drugom svjetskom ratu.

-Hrvatska bi sada trebala barem šutjeti jer je upravo NDH počinila najveće zločine na ovom prostoru, počinila je nesporan genocid nad srpskim narodom, izjavio je Dodik.

On je nešto ranije ovog mjeseca iznosio i optužbe o kolektivnoj krivnji za ustaške zločine kada je kazao kako je bilo “vrlo malo Hrvata” koji su se od toga distancirali.