Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Frances Haugen

Uzbunjivačica pred Kongresom: Facebook nanosi štetu djeci, Instagram nije iskren

Frances Haugen youtube

Haugen je pred Pododborom za zaštitu potrošača u Senatu, optužila kompaniju da je svjesna da Instagram, koji je u vlasništvu Facebooka, nanosi štetu pojedinim tinejdžerima i da nije iskrena u javnoj borbi protiv mržnje i dezinformacija

Bivša zaposlena u Facebook Frances Haugen izjavila je u Kongresu da proizvodi te kompanije nanose štetu djeci i podstiču polarizaciju u SAD, kao i da direktori te društvene mreže odbijaju promjene zato što im je profit važniji od bezbjednosti.

Haugen je pred Pododborom za zaštitu potrošača u Senatu, optužila kompaniju da je svjesna da Instagram, koji je u vlasništvu Facebooka, nanosi štetu pojedinim tinejdžerima i da nije iskrena u javnoj borbi protiv mržnje i dezinformacija, prenosi Glas Amerike (VOA).

Haugen je tvrdnje protiv Facebooka potkrijepila desetinama hiljada internih dokumenata koje je tajno kopirala prije nego što je napustila posao u odsjeku za građanski integritet.

Također je podnijela žalbu federalnim vlastima, u kojoj tvrdi da je interno istraživanje pokazalo da kompanija pojačava mržnju, dezinformacije i političke nemire, ali da krije ta saznanja.

Heugen je poručila da je odlučila da izađe u javnost sa svojim tvrdnjama zato što vjeruje da “proizvodi Facebooka nanose štetu djeci, podstiču podjele i slabe demokratiju”.

“Lideri kompanije znaju kako da učine Facebook i Instagram bezbjednijim, ali odbijaju neophodne promjene zato što su im astronomski profiti važniji od ljudi. Potrebno je da Kongres reaguje. Oni neće riješiti ovu krizu bez vaše pomoći”, upozorila je Haugen.

Wall Street Journal je nedavno objavio da Facebookova interna dokumenta pokazuju da je kompanija znala za negativan efekat svojih proizvoda, ali nije preduzela ozbiljnije korake da suzbije potencijalno štetne posljedice.

TV mreža CBS je u okviru programa “60 minuta” emitovala intervju sa Heugen koja je kao uzbunjivač iznijela svoje primjedbe na račun rada giganta društvenih mreža.

Senatski pododbor istražuje kako je Facebook koristio informacije svojih istraživača o Instagramu koje bi mogle da ukažu na potencijalan štetan uticaj po mlade korisnike, naročito djevojčice, dok je istovremeno pokušavao da umanji značaj negativnih posljedica.

“Kompanija je namjerno krila ključne informacije od javnosti, američke vlade i vlada širom svijeta. Dokumenta koja sam proslijedila Kongresu dokazuju da je Facebook više puta obmanuo javnost o rezultatima interne istrage o bezbjednosti djece, efikasnosti svojih sistema vještačke inteligencije i ulozi u širenju ekstremnih poruka koje izazivaju podele”, naglasila je Heugen u Senatu.

Kako navodi VOA, portparol Facebooka Kevin Mcallister je uoči pretresa saopštio da je za tu kompaniju zaštita korisnika važnija od profita i da nije tačno da procurila interna dokumenta pokazuju da je Instagram “toksičan” za djevojčice.

U međuvremenu, Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp)i druge Facebookove platforme, koje u ponedjeljak nisu radile više od šest sati, ponovo funkcionišu.

Kompanija Facebook je objavila da je pad, kojim je bilo pogođeno 3,5 milijardi korisnika, uslijedio nakon “greške u promjeni konfiguracije”.