Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kolumbija

Uzeli 79 policajaca za taoce, jedan je preminuo

de2a8a88-7df6-4227-917f-848ab3f0157a

Nasilje na protestu izbilo je jučer nakon što su stanovnici blokirali više zgrada u vlasništvu naftne kompanije Emerald Energy

Tokom protesta u južnoj kolumbijskoj provinciji Caqueta jedan policajac je preminuo, a 79 ih je uzeto za taoce, javlja BBC. Nasilje na protestu izbilo je jučer nakon što su stanovnici blokirali više zgrada u vlasništvu naftne kompanije Emerald Energy.

Zahtijevali su popravak postojećih cesta i izgradnju novih. Uz policajca, tijekom prosvjeda je ubijen i jedan civil, a za taoce su prosvjednici uzeli i devetero zaposlenika naftne kompanije. Na snimci koju je objavio BBC vidi se kako taoci sjede u manjoj sobi na stolicama i podu.

Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro rekao je kako se nada da će taoci biti pušteni prije eskalacije nasilja te je u pomoć pozvao Crveni križ. Velik dio demonstranata pripada indijanskim plemenima s ruralnih područja, a zahtijeva od Emerald Energyja da izgradi novu cestovnu infrastrukturu u području San Vicende del Caguan.

Nafta kompanija nije odgovorila na Reutersov upit o incidentu. Kolumbijska policija na Twitteru je odala počast ubijenom kolegi, kojeg su identificirali kao Ricarda Monroya. Lokalni zvaničnici objavili su da je policajac ubijen mačetom, dok je civil ubijen hicima iz vatrenog oružja.

Kolumbijski pravobranitelj za ljudska prava Carlos Camargo, koji je na licu mjesta bio kao posrednik, rekao je kako je razgovarao s demonstrantima i spriječio ih da bace zapaljive koktele na naftno postrojenje.

Prosvjedi na područjima Kolumbije u kojima djeluju energetske i rudarske kompanije su učestali, pri čemu lokalne zajednice često zahtijevaju od korporacija izgradnju infrastrukture, cesta i škola, prenosi Index.