Advokat za prava gay osoba spalio se u parku (FOTO/VIDEO)

180415104619-david-buckel-2006-file-exlarge-169

Ugledni advokat za prava gay zajednice David S. Buckel (60) spalio je samog sebe u parku u Brooklynu u znak protesta zbog problema povezanih sa životnom okolinom.

Buckelovo tijelo pronađeno je u subotu u 6.30 sati kod bejzbol terena u parku Prospect, saopštila je policija.

Advokat je za sobom ostavio oproštajnu poruku.

– Ja sam David Buckel i upravo sam izvršio samoubistvo spaljivanjem u znak protesta. Izvinjavam se za nered – napisao je rukom u jednoj poruci.

U drugoj poruci, takođe pronađenoj kraj njegovog tijela, stoji da je njegovo samospaljivanje poziv na akciju.

– Zagađenje uništava našu planetu, isisavajući nastanjivost iz vazduha, vode i vremena. Većina ljudi na planeti danas udiše vazduh koji su fosilna goriva učinila nezdravim, a mnogi kao posljedica toga umiru rano – moja rana smrt od fosilnog goriva reflektuje ono što radimo sami sebima – napisao je Buckel, koji je iste poruke poslao mailom na adrese lokalnih medija.

Buckel, koji je nedavno usmjerio energiju u ekološka pitanja, poznat je po velikim slučajevima istopolnih brakova u Iowi i New Jerseyu, kao bračni projekat-direktor neprofitne organizacije “Lambda Legal” koja promoviše građanska prava LGBT zajednice, piše Blic.

Radio je i na tužbi u ime Brendona Teene, transrodnog muškarca koji je silovan i ubijen u Nebraski 1993. godine. Teenina priča prikazana je u filmu “Dječaci ne plaču”, a glumica Hillary Swank je osvojila Oskara za glavnu ulogu, podsjeća CNN.

Buckel je takođe bio advokat Jamieja Naboznyja, homoseksualca koji je tužio bivšu srednju školu u Wisconsinu što nije spriječila anti-gay zlostavljanje. Slučaj je 1996. doveo do toga da škole preuzmu odgovornost zaštite učenika od anti-gay zlostavljanja.

– Buckel je bio brilijantni pravni vizionar, uvijek ljubazan prema svim svojim saradnicima. Ovo je neviđeni gubitak za porodicu “Lambda Legala”, ali i za čitav pokret za društvenu pravdu – istakla je Camilla Taylor iz “Lambda Legala”.

Iz organizacije su takođe istakli da je Buckel vodio napore na legalizaciji istopolnih brakova u SAD.

Buckel je bio na poziciji bračnog projekt-direktora kad je organizacija podnijela tužbu u Iowi u slučaju istopolnog braka.

https://www.youtube.com/watch?v=4UQf8pHLVXQ

Sud je 2009. odlučio da je poricanje prava na brak istopolnim parovima protivustavno, nakon čega je Iowa postala treća američka država koja je legalizovala gej brakove.

– Izgubili smo vođu pokreta, kolegu i prijatelja. Odaćemo mu poštu tako što ćemo nastaviti njegovu borbu za bolji svijet – dodala je Taylor.