Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Profesorica Jasmina u Srbiji teško povrijeđena u zatvoru

Jasmina Nektarijevic

Profesorica njemačkog jezika Jasmina Nektarijević prije deset godina uhapšena je sa tridesetak profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu u Srbiji u aferi “indeks” i umalo umrla.

Nju je optužba teretila da je kao mito primila jedan parfem, ali i 400 eura preko koleginice, što nikad nije dokazano. Bila je smještena u pritvor Centralnog zatvora u Beogradu. I tu je nastao pakao.

“Zbog hroničnog gastritisa meni se stanje svakodnevno pogoršavalo. Jedne večeri tijelo više nije moglo da izdrži. Onesvijestila sam se ispod tuša i vrela voda, koje ima samo uvečer, poparila mi je veći dio tijela. Probudio me je nesnosan bol. Tek poslije 14 sati, unakaženu od opekotina, iz zatvorske bolnice su me odveli na VMA. Otvorene rane previli su mi neadekvatno, dobila sam infekciju, presađivali su mi kožu…”, govori Nektarijevićeva za Kurir.

FOTO: Kurir

Istražni sudija je tek nakon sedam dana saznao od njenog supruga šta se dešava, jer ga niko nije obavijestio iako je po zakonu to moralo da bude učinjeno. Kad je tužila državu, kaže, na VMA se naprasno izgubila njena istorija bolesti. Na fakultetu je dobila otkaz kao profesor i radi kao referent u studentskoj službi, a trenutno završava doktorat iz njemačkog jezika. Sam tretman u zatvoru i činjenica da je jedva preživjela mnogo će koštati državu nakon tužbi međunarodnim sudovima. Kaže da su joj sve optužbe podmetnute.

“Dok su mi pretresali stan, čula sam na RTS da sam uhapšena. Sve je bilo pripremljeno unaprijed. Optužba je glasila da sam u svom kabinetu primila parfem kao mito, a ja nemam kabinet”, priča profesorica.

U pritvoru je provela nepuna četiri mjeseca. Student koji joj je navodno poklonio parfem u sudski ovjerenoj izjavi je to negirao! Čovjek koji je izjavio da je primila mito od 400 eura ističe da je izjavu dao pod prinudom, jer mu je, kaže, policija prijetila da će mu uhapsiti kćerku.

“Kad sam tog čovjeka pitala zašto mi je uništio život, on je počeo da plače. Možda je čudno, ali donekle ga razumijem”, naglašava Jasmina.