Brazil

Uznemirujući snimak: Radnici supermarketa pretukli i ubili muškarca (VIDEO)

brazil

To je izazvalo proteste, dok video snimci incidenta kruže društvenim mrežama

Jedan tamnoputi muškarac je preminuo nakon što su ga pretukli radnici supermarketa u brazilskom gradu Porto Alegre uoči Dana podizanja svijesti o položaju crnaca. To je izazvalo proteste, dok video snimci incidenta kruže društvenim mrežama.

Na kratkom snimku prikazan je jedan stražar kako obuzdava Joaoa Alberta Silveiru Freitasa ispred vrata supermarketa Karfur, dok ga je drugi šutirao u lice. Zaposleni u prodavnici stajao je sa strane i snimao. Na drugim snimcima, snimljenim nakon toga, vidi se stražar koji kleči na Freitasovim leđima, prenosi AP.

Lokalna internet stranica sa vijestima G1 izvijestila je da je sinoćnji incident ispred Karfura u Porto Alegreu uslijedio nakon sukoba između Freitasa i zaposlenog u supermarketu, koji je tada pozvao obezbjeđenje. Oba stražara bila su bijela, navodi G1.

Desetine demonstranata ušli su danas u Karfur u glavnom gradu Brazila, Braziliji, uzvikujući “Crni životi su bitni!”. Jedan je držao natpis: “Ne kupujte u Karfuru. Mogli biste da umrete”.

Karfur je objavio saopštenje u kojem se navodi da žali zbog Freitasove “brutalne smrti” i da će usvojiti odgovarajuće mjere kako bi odgovornim za ovo krivično djelo bili izvedeni pred lice pravde.

Dan podizanja svijesti o položaju crnaca obilježava se kao praznik u mnogim dijelovima Brazila, gdje crnci i ljudi mješovite rase čine oko 57 odsto stanovništva, ali čine 74 odsto žrtava smrtonosnog nasilja, prema brazilskoj nevladinoj organizaciji, Forumu za javnu bezbjednost.

Procenat je čak i veći, 79 odsto, za one koje je ubila policija.