Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BioNTech

Vakcina njemačke kompanije je sve bliže, EU i SAD već naručili doze

vakcina-koronavirus

U ovu vakcinu uložili su i SAD i EU. Inicijalna američka narudžba je sto miliona doza uz opciju još 500 miliona, dok je EU naručio 200 miliona s opcijom za još sto miliona

Utjecajni njemački dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung objavio je izjavu Ugura Sahina, direktora njemačke biotehnološke kompanije BioNTech, prema kojoj je on sasvim siguran da će i treća faza kliničkog ispitivanja vakcine BNT162b2 do kraja proći bez problema te je podnijela zahtjev njemačkim regulatorima za ubrzani postupak odobrenja.

Dr. Sahin uvjeren je da će vakcina biti raspoloživa vrlo brzo te će se njome riješiti problem pandemije.

– Vjerujem da imamo jako dobrog kandidata za vakcinu, ali moramo zajednički raditi na unaprjeđenju proizvodne infrastrukture koja bi omogućila da ono postane globalno dostupno, odnosno da je svako ko želi može i dobiti – mediji prenose riječi čelnog čovjeka BioNTecha.

Ova kompanija vakcinu razvija u saradnji s globalnim farmaceutskim gigantom Pfizerom te je u svrhu povećanja proizvodnih kapaciteta kupila pogon u njemačkom gradu Marburgu od švicarskog Novartisa.

Tu radi 300 visokokvalificiranih stručnjaka, navodi se, uz informaciju da bi se tamo uskoro mogao stvoriti najveći svjetski pogon za proizvodnju vakcine. Plan je BioNTecha ove godine proizvesti sto miliona doza, a do polovine 2021. još 250 miliona, da bi se zatim za nekoliko godina kapacitet povećao na 750 miliona doza godišnje.

U ovu vakcinu uložili su i SAD i EU. Inicijalna američka narudžba je sto miliona doza uz opciju još 500 miliona, dok je EU naručio 200 miliona s opcijom za još sto miliona. Narudžbe su važeće nakon regulatornog odobrenja.

– U svakom slučaju, predstavit ćemo svoje podatke na transparentan način, objelodaniti učinke i nuspojave. Vakcina će spremno čekati odluku – rekao je dr. Sahin.

Prije tri dana u utjecajnom New England Journal of Medicine objavljena je studija o prvoj fazi kliničkog ispitivanja ove vakcine, koje je sada duboko u trećoj fazi. Tamo se navodi da su sve grupe dobro podnosile BNT162b2 s pojavom umjerene groznice kod manje od 20 posto ispitanih, što se drži očekivanim. Kompanija iz Mainza bila je prva koja je dobila odobrenje za klinička ispitivanja u Njemačkoj. BioNTechova vakcina temelji se na inovativnoj tehnologiji mRNK, odnosno glasničkog RNK, kojim se tijelo potiče da stvara jedan od virusnih proteina kojim se onda potakne organizam da razvije imuni odgovor protiv koronavirusa.

– Jako je važno da kompanije počnu rano s razvojem proizvodnih pogona i s logistikom dopreme vakcine jer nije jednostavno distribuirati stotine miliona doza vakcine. Pogotovo ako je riječ o vakcini koja se mora pohranjivati duboko smrznuto i koje se mora dati u dvije doze, što je slučaj s ovom. Međutim, s obzirom na provedena testiranja i obim logističkih priprema, očito je da Pfizer gaji veliki optimizam da će vakcina biti učinkovita i da neće uzrokovati nepovoljne nuspojave. Nadajmo se da će se prvih 50 miliona doza moći ponuditi ljudima kojima je to najpotrebnije, kaže znanstvenik prof. dr. sc. Nenad Ban s ETH-a u Zürichu.