Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odjeknule eksplozije

Vanredna situacija: Noćas dva puta pogođen Krimski most

krimski most
Foto: Screenshot/ BAZA

Ljudima na Krimu rečeno je da ne koriste most koji povezuje okupirani poluotok s Rusijom nakon nečeg što su dužnosnici nazvali “vanrednom situacijom”

Ljudima na Krimu rečeno je da ne koriste most koji povezuje okupirani poluotok s Rusijom nakon nečeg što su dužnosnici nazvali “vanrednom situacijom”.

Krimski most pogođen je dva puta u noći s nedjelje na ponedjeljak, objavili su ruski vojni bloger. Dva udara izvedena su na mostu oko 3 sata ujutro po lokalnom vremenu te je dio strukture oštećen, objavio je ruski pro-vagnnerovski Telegram kanal Grey Zone. Eksplozije su se čule oko 3:04 i 3:20 po lokalnom vremenu, objavili su Grey Zone i krimski bloger TalipoV Online Z na Telegramu.

Guverner ruske regije Krasnodar, Venjami Kondratijev, rekao je na Telegramu da je formiran krizni centar za koordinaciju hitnih službi i spašavanje onih koji su zaglavljeni u saobraćaju na prilazima mostu.

Željeznički promet preko Krimskog mosta nastavit će se do 9 sati po lokalnom vremenu, rekao je Sergej Aksjonov, guverner Krima kojeg je imenovala Rusija.

U objavi na svom Telegram profilu, Aksjonov je rekao da će se više informacija o radu trajektnih linija također objaviti prije 9 sati te da će policija dati više informacija o uzrocima “incidenta”.

Prva reakcija Ukrajine: “Ovo bi mogla biti ruska provokacija”

Incident na Krimskom mostu mogao bi biti provokacija Moskve, rekla je jutros za Reuters Natalija Humeniuk, glasnogovornica zapovjedništva Jug ukrajinskih oružanih snaga.

“Kreiranje takvih provokacija, o kojima okupatorske vlasti Krima izvještavaju odmah i vrlo glasno, je tipičan način na koji vlasti na Krimu i agresorska država (Rusija, op.a.) rješavaju probleme”, dodala je Humeniuk.

Krimski most otvoren je 2018. godine te spaja Rusiju i Krim – ukrajinsku teritoriju koju od 2014. godine drže ruske snage. U loktobru prošle godine djelimično je zatvoren nakon velike eksplozije. Most – koji je važna opskrbna ruta – u potpunosti se otvorio u februaru.