Varadi: Ne vjerujem da će biti revizije tužbe za genocid

Tibor-Varadi

Nekadašnji zastupnik Srbije u sporu sa BiH Tibor Varadi izjavio je da ne vjeruje da će biti revizije tužbe BiH prema Srbiji za genocid jer bi, da bi taj postupak bio obnovljen, morale postojati nove činjenice koje bi ukazivale da je Srbija imala genocidnu namjeru u Srebrenici.

Govoreći o mogućnosti da BiH zatraži reviziju i bez saglasnosti srpskog člana Predsjedništva BiH ukoliko bi to bio nastavak starog procesa, Varadi je rekao da to nije opravdan argument.

“Ako bi to bio isti postupak, to bi bilo nešto drugo. Međutim, revizija se smatra novim postupkom. Znači, potrebna je saglasnost u Predsjedništvu BiH kao i za pokretanje potpuno novog postupka. Stvar Međunarodnog suda pravde je da procijeni da li se zahtjev za reviziju može smatrati odlukom BiH”, rekao je Varadi za “Politiku”.

On je pojasnio da postoje dva roka za reviziju pred Međunarodnim sudom pravde, i to jedan koji se može tražiti šest mjeseci od saznanja za novu činjenicu ili 10 godina od izricanje presude.

“Ovde je riječ vjerovatno o tom apsolutnom roku od 10 godina, koji ističe krajem februara, pošto je presuda donesena 26. februara 2007. godine”, smatra Varadi.

Komentarišući navode bivšeg tužioca Haškog tribunala Geoffreya Nicea da postoje novi dokazi nakon 2007. godine i da bi BiH trebalo da traži reviziju, Varadi je istakao da nije riječ o tome da li se tim činjenicama dokazuje da je bilo nekih nedjela, nego da li postoji neka činjenica koja može da poveže Srbiju sa genocidom.

“Tu je potrebno nešto zaista krupno jer ako se pokaže da je Srbija podržavala Vojsku Republike Srpske ili tako nešto, to teško može da ima neki značaj ili težinu. Pošto je riječ o tužbi za genocid nadležnost suda je ograničena na genocid. Dakle, trebalo bi nešto što bi moglo da ukaže na to da je Srbija imala genocidnu namjeru”, istakao je Varadi.

Prema njegovim riječima, jedino bi relevantno bilo povezivanje Srbije sa Srebrenicom jer je, kako je ukazao, jedino u Srebrenici Međunarodni sud pravde konstatovao genocid.

“Teško mi je da zamislim takvu činjenicu, ali, naravno, ne znam šta zna Geoffrey Nice. Jedino što je relevantno za Sud jeste genocid. Ljestvica je veoma visoka”, rekao je Varadi i dodao da smatra da je ta ljestvica za BiH nedostižna.

Varadi kaže da ne smatra vjerovatnim da će biti revizije, ali ističe da bi, ipak, trebalo da čuje šta predstavlja ta činjenica koju podnose.