Varoufakis: Dajem ostavku jer šefovi eurozone traže da odem

Varoufakis-glasanje

Ministar finansija Grčke Yanis Varoufakis rekao je kako će dati ostavku zato što šefovi eurozone traže da ode.

“Referendum održan 5. jula ostat će jedinstven trenutak u historiji, kada je mala evropska nacija ustala protiv gušenja dugom.

Kao sve borbe za demokratska prava, i ovo odbijanje ultimatuma Eurogrupe za sobom povlači i veliku cijenu. Upravo zato je ključno da se ovaj veliki kapital koji je uložen u našu vladu putem prekrasnog “protiv” ishoda referenduma odmah investira u “za” pravo rješenje – u sporazum koji uključuje restrukturiranje duga, manje politike štednje i rezova, redistribuciju dobara kako bi i onima kojima je potrebno dobili ono što im treba te u ključne reforme.

Nedugo nakon što su objavljeni rezultati referenduma, informiran sam o tome kako neki članovi Eurogrupe i navodni “partneri” žele da ja ne budem prisutan na njihovim sastancima. Premijer se složio kako bi ta ideja mogla pomoći u postizanju sporazuma. Zbog toga danas napuštam Ministarstvo finansija.

Smatram da je moja dužnost da pomognem Alexisu Tsiprasu, na onaj način na koji on smatra da je to primjereno, u iskorištavanju kapitala koji nam je narod povjerio jučerašnjim referendumom.

S ponosom ću gledati na prezir kreditora.

Mi iz Ljevice znamo kako djelovati kolektivno i nije nam stalo do uredskih privilegija. Pružit ću potpunu podršku premijeru Tsiprasu, novom ministru finansija i našoj vladi.

Nadljudski napori kojima će se iskazati poštovanje hrabrom narodu Grčke i slavnoj pobjedi opcije “protiv” koja je zalog demokratima diljem svijeta tek počinje”, zaključuje Varufakis na svojoj službenoj stranici.