Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Borba s vatrom

Vatrogasci nisu sigurni hoće li moći ugasiti požar na katedrali Notre Dame!

pozar

Glasnogovornik pariške vatrogasne službe je za Reuters objasnio zašto nisu mogli koristiti kanadere i gasiti požar avionima.

Vatrogasna jedinica Pariza saopćila da nisu sigurni hoće li uspjeti ugasiti požar koji je izbio u pariskoj katedrali Notre Dame, javljaju francuski mediji.

Glasnogovornik pariške vatrogasne službe je za Reuters objasnio zašto nisu mogli koristiti kanadere i gasiti požar avionima.

On tvrdi, naime, da bi to moglo dovesti do potpunog kolapsa građevine. Dalje dodaje idućih sat i po krucijalno da li će uspjeti išta spasiti.

Još uvijek nije poznat uzrok požara, a parisko tužilaštvo je u međuvremenu pokrenulo istragu o uzroku nesreće. U saopćenju pariske policije se navodi da je požar izbio u dijelu katedrale koji se renovira.

Katedrala Notre Dame poznata je širom svijeta po veličini, jedinstvenosti i značaju za svjetsku arhitekturu. Zgrada, koja datira još iz 12. stoljeća i poznata je po klasičnom književnom djelu Victora Hugoa Zvonar crkve Notre-Dame, svake godine privuče milione turista iz cijelog svijeta.

Trenutno su u toku bili radovi na renoviranju jednog dijela katedrale, a zbog njih su prošle sedmice izmještene bronzane statue. Za njenu obnovu je izdvojeno šest miliona eura.