izvoz žita

Važan dogovor Rusije i Ukrajine

zito – psenica – odesa – Lyashonok Nina-Ukrinform-ABACA-PIXSELL

Glavni sekretar UN-a António Guterres rekao je da je učinjen “kritičan korak naprijed”

Turska je najavila dogovor s Ukrajinom, Rusijom i UN-om čiji je cilj nastavak ukrajinskog izvoza žitarica koji je blokirala Rusija. Turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je da će sporazum biti potpisan kada se strane ponovno sastanu sljedeće sedmice i da će uključivati zajedničke kontrole za provjeru žitarica u lukama, a Turska će osigurati sigurnost crnomorskih izvoznih ruta za ukrajinsko žito. Turska bi također uspostavila koordinacijsko središte s Ukrajinom, Rusijom i UN-om za izvoz žitarica, rekao je Akar.

Šef štaba Volodimira Zelenskog Andrij Jermak napisao je na Twitteru: “Njegov će zadatak biti provođenje općeg nadzora i koordinacije sigurne plovidbe u Crnom moru. Ovo će osigurati izvoz ukrajinskog žita i garantovati sigurnost hrane za milione ljudi širom svijeta.”

Ukrajinski i ruski predstavnici sastat će se sljedeće sedmice u Turskoj kako bi razmotrili detalje novog sporazuma.

U svom dnevnom obraćanju ukrajinski predsjednik Zelenskij rekao je: “Uistinu ulažemo značajne napore da obnovimo opskrbu svjetskog tržišta hranom. I zahvalan sam Ujedinjenim narodima i Turskoj na njihovim naporima.”

Glavni sekretar UN-a António Guterres rekao je da je učinjen “kritičan korak naprijed” prema oživljavanju ukrajinskog izvoza žitarica, ali je upozorio da će “sada biti potrebno više tehničkog rada kako bi se materijalizirao današnji napredak”.