Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

brutalni gubici

“VDV” Putinova elitna jedinica sada je samo sjena onoga što je bila

vdv
FOTO: Twitter
Fotografija s početka rata: Pripadnici elitne jedinice VDV-a zaglavljeni u liftu u okolici Kijeva

Aerodrom Gostomel, Bucha, Irpin, lokacije na prilazu ukrajinskoj prijestonici ostat će crnim slovima upisana u istoriju ruske vojske

Rat u Ukrajini traje već gotovo dvije godine – uz velike žrtve na obje strane. Ruske specijalne jedinice bi trebale omogućiti prednost na frontu, ali se sada moraju povući s nekoliko sektora fronte.

Ništa bolje ne stoje ni desantne trupe “VDV”, elitna jedinica padobranaca. Putinu nedostaje zračna i topnička podrška te dobro obučeni vojnici.

Jedinicama padobranaca nedostaju iskusni vojnici

Institut za proučavanje rata (ISW) govori o velikim gubicima među desantnim ruskim jedinicama. Prema izvještaju od 31. decembra, to je bio rezultat ofanzivnih operacija koje su uključivale veliki broj ruskog pješaštva na više frontova u Ukrajini u isto vrijeme. ISW se oslanja na zapažanja vojnih blogera. Sukladno tome, iskusni profesionalni vojnici sada čine samo mali dio osoblja ruskih snaga. Gubici su uglavnom iskusni i dobro obučeni članovi komandnog kadra, koji sada nedostaju u ruskoj vojsci i koji su prije činili jezgru bivše elitne jedinice Vladimira Putina. “VDV” je taj status imao prije 2022., ali onda je došao “Kijev za tri dana”.

Bivša elitna jedinica trpi iznimno teške gubitke

Sada su se bivše elitne jedinice povukle s istočne obale Dnjepra u Hersonskoj oblasti. Prema izvještaju ISW-a, ukrajinski vojni promatrač Kostyantyn Mashovets procijenio je da je razlog povlačenja bio odmor i opskrba. Među njima je bila i novoformirana 104. divizija, koja je vodila gotovo neprekidne borbe mjesec dana. Divizija bi vjerovatno pretrpjela iznimno velike gubitke zbog neadekvatne zračne i topničke podrške te neiskustva mnogih vojnika, izvijestilo je britansko Ministarstvo odbrane.

Mnogi novi oficiri VDV-a bili bi poslani na front odmah nakon završetka početne obuke.

Rusija gubi 300 vojnika dnevno

Visoki postotak gubitaka jedinica posljedica je odluke ruskog vojnog zapovjedništva da ofanzivne operacije izvode istodobno duž cijele crte ratišta. Prema ISW-u, to je dovelo do neproporcionalnih gubitaka uz samo male dobitke na terenu.

“Prosječan dnevni broj ruskih žrtava u Ukrajini porastao je na gotovo 300 tokom 2023. godine”, saopćilo je također britansko ministarstvo odbrane.

Procijenjeni brojevi žrtava odražavat će trenutni tempo i stil ruskih ofanzivnih akcija u Ukrajini. ISW ipak upozorava da ne bi trebalo donositi ishitrene procjene i da bi Rusija mogla prilagoditi svoj stil rata, arsenal oružja i mjere mobilizacije.

Kijev je “progutao” VDV

Elitna Putinova padobranska jedinica brutalno je devastira na samom početku invazije na Ukrajinu. Aerodrom Gostomel, Bucha, Irpin, lokacije na prilazu ukrajinskoj prijestonici ostat će crnim slovima upisana u istoriju ruske vojske. Upravo na tim lokacija na samom početku invazije devastirane su elitne jedinice VDV koje nisu uspjele zauzeti Kijev. Elitne jedinice VDV-a počinile su jezive masakre oko Kijeva u prvim danima rata.