Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rezultati ankete

Većina Britanaca želi zadržati monarhiju, kralj Charles III nema podršku mladih

velika britanija zastava
Foto: Twitter

Pedeset osam posto ispitanika podržalo je zadržavanje monarhije, u poređenju sa 26 posto za izabranog šefa države i 16 posto onih koji “ne znaju”, prema istraživanju YouGova

Većina Britanaca želi zadržati monarhiju, ali kralju Charlesu III nedostaje podrška mladih ljudi, pokazala je nova anketa u ponedjeljak, manje od dvije sedmice prije njegovog krunisanja.

Pedeset osam posto ispitanika podržalo je zadržavanje monarhije, u poređenju sa 26 posto za izabranog šefa države i 16 posto onih koji “ne znaju”, prema istraživanju YouGova.

Međutim, anketa, koju je naručio BBC prije Charlsovog krunisanja 6. maja, pokazala je da samo oko trećine mladih podržava monarhiju, dok bi 38 posto preferiralo izabranog šefa države.

Pokazali su široku ravnodušnost prema toj instituciji, pri čemu je više od tri četvrtine mladih od 18 do 24 godine reklo da ih “ne zanima” kraljevska porodica.

Podrška članovima kraljevske porodice bila je najveća među starijim osobama, sa 67 posto podrške među onima od 50 do 64 godine, a 78 posto u starijim od 65 godina.

U međuvremenu, 45 posto od 4.592 ispitane osobe reklo je da misli da Charles nije u kontaktu s iskustvima britanske javnosti, naspram 36 posto koji ga smatra “u kontaktu”.

Charles, 74, osnovao je Prince's Trust 1970-ih dok je bio prijestolonasljednik. Do 2020. godine pomogao je milion mladih ljudi od 11 do 30 godina iz siromašnih sredina.