Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rezultati ankete

Većina Nijemaca nezadovoljna Scholzovim rukovođenjem zemljom

Njemačka Olaf Scholz
Foto: Kay Nietfeld/DPA/Pixsell
Olaf Scholz

Pedeset i jedan posto ispitanika u anketi provedenoj uime javnog emitera ZDF kazalo je kako nije zadovoljno radom kancelara

Većina Nijemaca nezadovoljna je čelništvom kancelara Olafa Scholza prvi put otkako je preuzeo dužnost 2021. godine, pokazalo je istraživanje javnosti u petak, dok je okončana sedmica napetosti unutar njegove trostranačke koalicije oko potrošnje.

Pedeset i jedan posto ispitanika u anketi provedenoj uime javnog emitera ZDF kazalo je kako nije zadovoljno radom kancelara.

Samo 43 posto ispitanika izjavilo je da je zadovoljno Scholzovim radom na čelu koalicije njegovog SPD lijevog centra, liberalnog FDP-a i Zelenih, dok je šest posto neodlučno.

Scholzova vlada u srijedu nije uspjela usvojiti zakon koji nudi olakšice na korporativne poreze vrijedne milijarde eura nakon što je na njega stavio veto ministar za porodicu iz reda Zelenih, koji traži milijarde eura dodatnog novca za dječije dodatke.

Uprkos nalazima istraživanja, Scholz je i dalje drugi najpopularniji političar u Njemačkoj, iza ministra odbrane Borisa Pistoriusa, koji je mjesecima na vodećoj poziciji, prenosi Reuters.