Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Adenski zaliv

Velik napad Huta u Crvenom moru: “Gađali smo američke razarače”

huti napad
Foto: US Military's Central Command/ Arhiva

Sarea je rekao da će nastaviti s napadima “sve dok agresija ne prestane i dok se ne ukine opsada palestinskog naroda u Pojasu Gaze”

Jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran, gađali su brod za rasuti teret Propel Fortune u Adenskom zalivu, rekao je vojni glasnogovornik grupe Jahja Sarea u govoru koji je jutros prenijela televizija, prenosi Hina.

Huti napadaju brodove u Crvenom moru od novembra u, kako kažu, kampanji solidarnosti s palestinskim narodom pod opsadom u Pojasu Gaze.

Sarea je također danas rekao da su gađali “više američkih ratnih razarača u Crvenom moru i Adenskom zaljevu s 37 dronova”.

Američka mornarica: Oborili smo 15 dronova

Jutros su brodovi i avioni američke mornarice oborili 15 letjelica bez posade (UAV) jemenskih Huta u području Crvenog mora, saopćilo je Središnje zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM).

“Vojska je odgovorila na velik napad Huta koji su pokrenuli u Crvenom moru i Adenskom zaljevu”, rekao je CENTCOM u objavi na platformi X.

Bespilotne letjelice “neposredna su prijetnja trgovačkim brodovima, američkoj mornarici i koalicijskim brodovima u regiji”, rečeno je.

Sarea je rekao da će nastaviti s napadima “sve dok agresija ne prestane i dok se ne ukine opsada palestinskog naroda u Pojasu Gaze”.