Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Online prevare

Velika akcija Europola, call-centri iz Srbije i drugih zemalja prodavali lažne kriptovalute

bitcoin kriptovaluta unsplash

U okviru akcije je uhapšeno 15 osoba, od čega 14 u Srbiji i jedno u Njemačkoj, a ispitana je 261 osoba, od kojih su protiv nekih pokrenuti postupci

Europol je saopćio da su policije i pravosudni organi iz Srbije, Bugarske, Kipra i Njemačke, uz podršku Europola i Eurojusta, pokrenuli istragu protiv organiziranih kriminalnih grupa koje su umiješane u online prevare u vezi s ulaganjima.

Ova kriminalna mreža, koja se sastoji od više različitih kriminalnih grupa koje djeluju preko pozivnih centara, namamila je žrtve, uglavnom iz Njemačke, da ulažu velike količine novca u lažne sheme kriptovaluta te je Europol uspostavio Operativnu radnu grupu za podršku prekograničnoj istrazi, navodi se u Europolovom saopćenju.

U okviru akcije je uhapšeno 15 osoba, od čega 14 u Srbiji i jedno u Njemačkoj, a ispitana je 261 osoba, od kojih su protiv nekih pokrenuti postupci, (42 u Bugarskoj, dva na Cipru, tri u Njemačkoj i 214 u Srbiji). Također, pretražene su 22 lokacije (pet u Bugarskoj, dvije na Kipru, 15 u Srbiji) uključujući četiri call-centra i 11 ureda u Srbiji, dva ureda na Kipru, dvije firme i tri ureda u Bugarskoj.

Zaplijenjena su tri online novčanika s oko milion dolara u kriptovalutama i oko 50.000 eura u gotovini, tri vozila, elektronska oprema i rezervne kopije podataka, kao i dokumentacija.

Trenutno se procjenjuje da je finansijska šteta njemačkim žrtvama veća od dva miliona eura, a žrtava ima i u drugim zemljama poput Švicarske, Australije i Kanade.

Istraga sugerira da je broj neprijavljenih slučajeva vjerovatno mnogo veći što bi značilo da bi nezakonita dobit koju su ostvarile kriminalne grupe mogla biti u stotinama miliona eura, navode iz Europola.