registrovano 78.610 novih slučajeva

Velika Britanija bilježi najveći broj novozaraženih od početka pandemije

engleska london

Britanski premijer Boris Johnson je u međuvremenu potvrdio da njegova vlada ne planira otkazati božićne praznične događaje i da neće biti ograničenja okupljanja ili zatvaranja restorana, kafića i pabova

Velika Britanija je u srijedu zabilježila najveći broj novozaraženih koronavirusom od početka pandemije, prenosi Anadolu Agency (AA).

U srijedu je registrovano 78.610 novozaraženih, što najveći broj dnevnih slučajeva zaraze u zemlji od početka pandemije.

“Bojim se da iz sedmice u sedmicu vidimo i neizbježan porast hospitalizacija za 10 posto na nacionalnom nivou i za skoro trećinu u Londonu”, rekao je glavni britanski epidemiolog Chris Whitty, dodajući da broj slučajeva raste širenjem vrlo zarazne varijante omikron.

Upozorio je da će rekordi biti oboreni tokom narednih sedmica budući da stope novozaraženih nastavljaju rasti.

Pozvao je britansko stanovništvo da “daju prioritet onome što je važno” i da budu svjesni postajanja pandemije i brzog širenja nove varijante.

Britanski premijer Boris Johnson je u međuvremenu potvrdio da njegova vlada ne planira otkazati božićne praznične događaje i da neće biti ograničenja okupljanja ili zatvaranja restorana, kafića i pabova.

Velika Britanija je u nedjelju podigla upozorenje na COVID-19 na nivo 4 usred porasta broja zaraženih novom varijantom omikron.

Nivo 4, prema vladinim smjernicama, znači da je epidemija COVID-19 u opštoj cirkulaciji: stopa zaraze je visoka, a pritisak na zdravstveni sistem je široko rasprostranjen i značajan ili je u porastu.